Ideea acestei acțiuni a fost lansată de Miclăuș în discuții cu colegii de breaslă, dar și pe o cunoscută rețea de socializare, și a câștigat rapid adepți. „Care este problema să plantăm noi? Este orașul nostru”, consideră arhitectul care a realizat proiectul de reabilitare a Bastionului. El propune plantarea unor copaci cu creștere rapidă și înălțime de 2,5 -3 m.
„Defrișarea orașului” i-a supărat pe numeroși arhitecți, ca și pe mulți alți timișoreni care încep să vadă în proiectul de reabilitare a centrului o periculoasă ”betoniadă”, iar promisiunile primăriei că va planta, la un moment dat, alți copaci par să nu îi mai convingă pe aceștia.
„Ceea ce cei care au luat decizia de a tăia copacii nu au înțeles este că tocmai acei copaci completau fundalul mineral al pieței. Principiul Figură – Fond. Eliminând în cel mai arbitrar mod figura, fondul nu mai are nici un sens. De fapt, tot orașul ăsta nu mai are deja de ceva timp vreun sens. Să vină țâșnitoarea colorată de pe Bega”, susține și arhitectul Cristian Blidariu, pe aceeași rețea de comunicare.
Președintele Asociației Peisagiștilor din România – filiala Vest, Andrei Condoroș, a scris și el despre această problemă pe pagina sa de Facebook. Acesta spune că problema reabilitării centrului istoric al orașului a fost dezbătută încă de când acesta era student.
„Am luat parte la discuţii pe marginea ideii de reabilitare a centrului istoric, care acum este de actualitate, încă din studenţie în cadrul cărora mai marii din administraţie şi implicit breasla arhitecţilor dezbăteau chestiunea cu aplomb. Se prefigurau soluţii îndrăzneţe şi totodată în consens cu autenticitatea şi identitatea locului. Note de curs şi apel la literatura de specialitate. Ideea s-a concretizat mai târziu sub forma unui proiect care, cel puţin pe hârtie, promitea… ceva mult mai bun. Memoriul de specialitate ne învaţă şi ne pregătea pentru momentul mult aşteptat : <<Din punct de vedere istoric, Cetatea a fost organizată pe principii militare. Spaţiul public avea raţiuni în consecinţă şi, ca atare, expresia lui era minerală. Spaţiul verde era acceptat în curţi (n.r. şi nu numai). Pe măsură ce cartierul a fost defortificat şi s-a produs un amestec de funcţiuni, între cele specifice ale Cetăţii şi restul oraşului, spaţiul public şi-a mărit plaja de adresabilitate şi, cu această ocazie, au apărut amenajările peisagistice. Acestea au fost convenţionale, cu procedee de împrumut de la tipuri de spaţii urbane complet diferite de Cetate. Din acest motiv, în cele mai multe cazuri, ele au fost inadecvat poziţionate şi au avut rezolvări discutabile (n.r. no comment). O concepţie de ansamblu privind spaţiile verzi pune în discuţie dacă nu este mai corect ca ele să fie liftate de la suprafaţa solului. Operaţia se face prin eliminarea peluzelor şi înlocuirea lor cu plantarea unor copaci adecvaţi.>>. Oricât de sceptic am fost (şi sunt mai tot timpul când vine vorba de aceste grands projets ) nu mi-am imaginat nici o clipă acest deznodământ. Şi iată cum suntem martori la remodelarea oraşului după principii de odinioară (se pare militare), unde totul devine mineral iar vegetaţia, inadecvat poziţionată într-o aşa măsură liftată încât de cele mai multe ori părăseşte planul terestru … lăsând în urmă nori de fum şi praf. Condiţii ideale de trai şi viaţă”, notează, sarcastic, în același dialog, Andrei Condoroș.
„Proiectul aprobat nu prevedea tăierea niciunui copac. De asemenea, din câte văd eu, cercurile albe erau mai dese și distribuite crescător, asemeni undelor, ceea ce au făcut ei e un kitsch”, consideră și arhitectul Valentin Capotescu.
Indignarea nu este doar a arhitecților, ci se propagă în tot mai multe cercuri timișorene.
„Piața Libertății din Timișoara arată acum (reabilitată fiind?!) ODIOS. Au tăiat toți copacii, inclusiv teii, și au acoperit-o cu piatră. Care piatră, nouă fiind, dă <<minunat>> alături de clădirile coșcovite. Cum spunea și poetul Emil Brumaru, deplângând soarta teilor din Iași: o crimă!”, afirmă avocata Simona Croitoriu.
Arhitectul Marius Miclăuș, cel care a lansat ideea re-plantărilor de pomi în Timișoara de către timișoreni, speră ca mobilizarea să fie consistentă: „am lansat ideea, așteptăm reacțiile, se adună destulă lumea care crede că este o acțiune bună și necesară, o facem. Că suntem, ca oraș, de jalea lumii deja”.
Articole pe aceeași temă:
Inca un copac taiat in Piata Libertatii. Au mai ramas sase…
Citiți principiile noastre de moderare aici!