Primarul recunoaște că nu tot orașul este cuprins în contractul încheiat pentru dezinsecție, dar spune că nu are ce să facă până când instanța nu deblochează licitația inițială pentru acest serviciu.
Robu a intrat în direct pe Facebook din camera de hotel și le-a vorbit timișorenilor despre camerele video din intersecții, despre semafoarele inteligente și despre… managementul apei, al Colterm, dar și despre cât de impresionant este în Singapore, arătându-le celor de pe Facebook și un pliant cu complexul în care are loc evenimentul la care participă. A văzut că utilizatorii de Facebook insistă cu întrebări despre țânțari, așa că a fost nevoit să abordeze subiectul, deși, în viziunea lui este un „subiect mărunt, dar care ne afectează în viața de zi cu zi”.
„Am spus în nenumărate rânduri că, din păcate, în ultimele două veri și, iată, acum, în cea de-a treia, nu am avut un contract cu un operator care să facă dezinsecția așa cum trebuie. Suntem blocați în instanță și nu se programează mai repede termenele. În acest an am putut semna un contract în regim de forță majoră, datorită avertizării primite din partea Ministerului Sănătății, privind pericolele virusului Zika, transmis de țânțari. Acel contract are însă valoare limitată, suma maximă pe care am putut-o folosi fiind de aproximativ 130.000 de euro. Nu întreg orașul este cuprins în acest contract, cu îndeajuns de multe treceri.. S-au făcut deja raiduri, s-au împrăștiat substanțe din aer și de la sol. Urmează să continue această operațiune, dar eficiența, din ce mi s-a sesizat și din ce am constatat și eu, înainte să plec, este destul de scăzută”, a explicat Robu, din Singapore, de unde a intrat live pe Facebook.
Primarul a cerut specialiștilor din primărie să analizeze substanțele folosite la dezinsecție, de teama unei escrocherii de tipul Hexi Pharma.
„În aceste condiții, am cerut directorului Direcției de Mediu să facă o analiză a substanțelor folosite, să nu cumva să ne trezim că și aici avem parte de o escrocherie, la fel ca în sistemul sanitar, unde știm bine că unii indivizi cu față de oameni au avut în ei atâta mizerie încât au pus în pericol viața unor cetățeni nevinovați vânzând substanțe care nu erau ceea ce trebuie să fie. Am cerut să se facă analiza chimică a acestor substanțe, pentru a ne asigura că nu ne păcălește nimeni, pentru a ne asigura că ceea ce ni se oferă ceea ce trebuie să ni se ofere conform caietului de sarcini de atribuire a serviciului respectiv”, a concluzionat Robu.
Indiferent de rezultatul testelor, dacă se vor face teste sau nu, autoritățile locale recunosc că sunt legate de mâini și că nu pot scăpa Timișoara de țânțari până când instanța nu deblochează licitația inițială și municipalitatea nu va încheia un contract cu o firmă care să se ocupe de dezinsecție, dezinfecție și deratizare pe raza întregului oraș.
Licitația organizată de urgență de către Primăria Timișoara, împotriva virusului Zika, a fost câștigată de Deraton, societatea cu care primăria a avut contract și acum trei ani. De trei ani însă nu s-a mai făcut dezinsecție în oraș. Acum, Deraton primește aproape 80.000 de euro, pentru a scăpa Timișoara de țânțari, contractul fiind valabil până în luna septembrie.
Articole pe aceeași temă:
Tantarii fac ravagii in Timisoara. Se face si dezinsectie din elicopter
Incepe in sfarsit dezinsectia la Timisoara. Robu: Se intervine si impotriva sobolanilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!