Consiliul Local Timișoara aprobat în ședința de marți, 21 mai, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai proiectului de „Înființare a trei centre de colectare prin aport voluntar (CAV)”.
Cele trei centre de colectare prin aport voluntar vor fi de „categorie mică”, având suprafața de 2.500 mp fiecare.
Ele vor fi amplasate pe Aleea Pădurea Verde, Calea Dorobanților și Calea Moșniței.
Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C3 – Managementul Deșeurilor.
„Centrele care vor fi realizate de Primăria Timișoara vor avea o capacitate mai mare de preluare și pregătire pentru reutilizarea și valorificarea deșeurilor, asigurând o colectare selectivă mai eficientă decât actualele puncte de colectare. CAV-urile sunt destinate predării deșeurilor care nu pot fi colectate în pubelele individuale.
La centre se vor colecta separat 13 tipuri de deșeuri: deșeuri reciclabile și biodeșeuri, deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri periculoase, baterii uzate, deșeuri de cadavre animale, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări”, precizează reprezentanții primăriei.
Finanțarea asigurată prin PNRR pentru înființarea CAV-urilor și cheltuielile privind informarea şi publicitatea se ridică la 2,3 milioane de euro, fără TVA, puțin sub 780.000 de euro pentru fiecare. Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, întocmite de CSP PROIECT LINE SRL – Cluj-Napoca, în valoare de 150.000 lei, fără TVA, sunt finanțate de la bugetul local.
În Timișoara mai există patru puncte asemănătoare
Reprezentanții primăriei amintesc că pe raza municipiului Timișoara funcționează în prezent patru puncte de colectare a deșeurilor cu aport voluntar, care preiau gratuit deșeuri din construcții, deșeuri voluminoase și vegetale.
Acestea funcționează după următorul program:
- centrul de pe Aleea Avram Imbroane, nr. 70: L-V: 9-19, S: 8-16;
- centrul de pe Calea Torontalului, nr. 94: L-V: 9-19, S: 8-16;
- centrul de pe Calea Moșniței (fostă Strada Torac, nr.2-4): L-V: 9-19, S: 8-16;
- centrul de pe Str. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fostă Strada Mile Cărpenișan, nr. 3): L-V: 9-17, S: 8-16.
„Predarea gratuită a deșeurilor la centrele de colectare reprezintă o modalitate civilizată de gestionare a acestora, prin care putem contribui toți la păstrarea curățeniei în spațiile publice, la reducerea cheltuielilor din bugetul local și creșterea calității vieții în orașul nostru”, precizează reprezentanții primăriei.
Trimite articolul
XExcelent!
DAR, pana una alta va rog sa-mi spuneti si unde pot arunca sticla de la geamurile vechi?!
cei de la centrele Retim spun ca nu pot arunca ramele de lemn cu tot cu sticle, pentru sticlele de geam nu au container; IAR in containerele verzi dedicate borcanelor si sticlelor de bauturi nu le pot arunca pentru ca 1. nu intra pe gaurile containerului, 2. primaria spune ca nu e “voie” sa arunc foile de sticle de geam in aceste containere stradale!!!
Deci eu unde arunca sticlele de la geamurile care trebuie sa le inlocuies?
Avem servicii de calitate pentru care platim cele mai mari taxe locale din tara. Pasul urmator este sa ne ducem personal tot gunoiul la astfel de centre, pe bicicleta, evident.
Foarte bine dacă,
– nu sunt pline când duci deșeurile,
– angajații nu fac o sută de mofturi că să le preia (datorita unor reguli absurde – ca de ex. crengile de o anumită lungime și legate în mănunchiuri – sau de la sine putere)
– dacă se vor deschide în viitorul “cincinal”.
Ar trebui sa ne civilizam și noi cândva și sa nu mai aruncam gunoaiele pe la colturile străzilor! Dar pt asta sa se creeze și condiții normale, nu absurdități.
Pai nu știu ce să zic. Eu am un băiat la care îi dau 10,15 lei și mă scăpa de toate gunoaiele. Nu mai stau sa bat eu drumul până la centrele astea cu troscoleta. Vasi îl cheamă. Cine e interesat sa mi dea mesaj in privat sa i dau numărul.
-
Număr telefon mersi
Ura ura inca un studiu de fezabilitate
… dar totusi sunt un pic dezamagit de faptul ca nu au comandat si un studiu de prefezabilitate
Deseurile provenite din vopseluri/uleiuri casnice unde se pot duce?
-
laea se duc la “PRO AIR CLEAN ECOLOGIC S.A.” Timisoara, str. Sulina – Calea Sagului. – contra cost!