Prin reconstrucţia ecologică a Bălţii Lămâiţei, din cartierul Freidorf, se doreşte amenajarea complexă a unui teren de aproximativ un hectar, cu luciul de apă aferent, care vor deveni principalul spaţiu de relaxare al oamenilor din zonă şi nu numai.
Autorităţile locale au pregătit deja licitaţia pentru execuţia lucrărilor.
„În funcţie de aprobările ce se impun va apărea pe SEAP documentaţia de licitare, după care se vor putea depune ofertele. Valoarea totală a lucrărilor de execuţie este de 2,1 milioane lei fără TVA. Pe o suprafaţă de circa un hectar se vor reface aleile şi zonele verzi, se va îmbunătăţi calitatea apei prin colectarea apelor pluviale, apele care se scurg în baltă vor fi filtrate, astfel încât să nu mai intre ape murdare, va fi amenajată o zonă de agrement şi una de recreere şi odihnă, pe stâlpi vom avea corpuri de iluminat prevăzute cu celule fotovoltaice. Vor fi puse bănci, vor fi plantate flori, vor fi locuri de joacă pentru copii, tot ce trebuie să fie într-un spaţiu care e generos şi care a ajuns din păcate într-un hal fără de hal”, a anunţat primarul Nicolae Robu.
În bugetul pe anul în curs este prevăzută suma de 400.000 de lei pentru investiţia din zona Freidorf, restul banilor urmând să fie alocaţi în 2015. Lucrările de execuţie ar urma să fie realizate în termen de opt luni de la data semnării contractului.
Directorul Direcţiei de Mediu a primăriei, Adrian Bere, spune că a vizitat astfel de parcuri, create în jurul unor lucii de apă, şi prin ţări străine.
„Este un luciu de apă care va fi ecologizat. Se vor colecta apele pluviale, toată apa va fi filtrată, va fi un ponton acolo, vor fi băncuţe, o zonă de recreere cu table de şah, încă o zonă de recreere cu şezlonguri. Vom avea echipamente de joacă pentru copii şi aparate pentru sport. Printre altele se va face decolmatarea malurilor, se va îmbunătăţi tot ce înseamnă zona verde. Aşa cum am văzut în multe ţări civilizate, există parcuri care au şi lucii de apă. Vom pune peşti în interior, vom aduce inclusiv păsări de apă. Nu ascund faptul că am fost în Franţa şi, în parcuri de cartier, nu neapărat în zone centrale – nu trebuie să ne canalizăm toată atenţia pe zona centrală -, am văzut că aveau luciu de apă, aveau păsări de apă, raţe, lebede, aveau un loc special unde erau hrănite păsările. Cei care se ocupau de întreţinere le hrăneau, se făcea jogging în parc…”, a povestit Bere.
Problema ar fi cu întreţinerea parcului şi cu faptul că lebedele, de exemplu, ar putea reprezenta o tentație pentru unii dintre concitadinii noştri… certaţi cu civilizaţia. Mai ales că furturi şi distrugeri au loc şi în zona centrală a oraşului, darămite într-o zonă la periferie. Şeful Direcţiei de Mediu s-a gândit însă la nişte păsări de apă… care fug repede.
„N-am spus să punem lebede. M-am gândit la călifari. Sunt păsări de apă foarte foarte rapide, noi avem şi la Zoo, înoată pe sub apă, sunt agile. E foarte dificil să prinzi un călifar, sunt foarte rapide. Sunt foarte agile, plus că sunt foarte bătăioase, agresive. Este un exemplu. Vedem ce se va oferi la licitaţie, poate vom aduce noi după… Avem în vedere aceste aspect, pentru că vorbim despre biodiversitate. Acolo este un luciu de apă rămas în paragină. Nu o dată am fost să salubrizăm acea zonă”, a adăugat Bere.
Un alt parc urmează să fie amenajat de primărie în zona bălţii de pe strada Lacului – strada Paul Constantinescu, din cartierul Dâmboviţa.
Articole pe aceeași temă:
O balta inconjurata de gunoaie va fi transformata in parc la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!