Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân prevede că eutanasierea patrupedelor se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi vor lua o decizie. Câinii vor fi adunaţi de pe străzi şi vor fi ţinuţi în adăposturi cel mult 30 de zile, după care animalele vor putea fi “păstrate în adăposturi, returnate în teritoriu, eutanasiate sau o combinaţie a acestora”. Revendicarea, adoptarea şi returnarea câinilor în teritoriu se vor putea face numai după ce aceştia au fost deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare sau alt mijloc de identificare. Căţeii până la 5 luni vor putea rămâne în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni.
Viceprimarul Timişoarei Adrian Orza spune că un lucru negativ este faptul că prin noua lege nu s-a stabilit să fie luată o decizie unitară la nivel regional. „Practic Parlamentul a transmis primăriilor din ţară să facă fiecare ce crede de cuviinţă în ceea ce priveşte gestionarea populaţiei canine. Această chestiune nu ţine însă de descentralizare. Lucrurile astea nu se fac descentralizat, câinii care merg pe străzi nu respectă raza administrativă a localităţii respective, cred că ar fi trebuit să fie impus să se ia o măsură dacă nu la nivel regional la nivel judeţean. La nivel de zonă metropolitană trebuie să luăm o decizie comună, să se procedeze la fel şi în comunele periurbane pentru că altfel toate eforturile noastre vor fi zadarnice”, a declarat edilul.
Pentru luarea unei decizii, primăria va organiza în luna decembrie o întâlnire cu toţi factorii implicaţi, de la cetăţeni muşcaţi sau nu de câini ori iubitori de animale la medici veterinari, asociaţii de protecţie a animalelor, asociaţii chinologice, autorităţi şi dresori, a explicat Orza. În urma acestei audieri publice va fi elaborat un regulament local.
„Legea prevede mai multe posibilităţi: să se cazeze în adăposturi, să se sterilizeze sau să se eutanasieze câinii. Toate aceste măsuri trebuie aplicate în funcţie de specificul şi de numărul câinilor din fiecare zonă. Şi felul în care se va face eutanasierea, dacă cetăţenii vor decide acest lucru, trebui bine gândită, pentru că nu cred că o ucidere în masă va da rezultate. Cred că trebuie să se facă o dezbatere cu toţi cei interesaţi. Trebuie să discutăm fără ranchiună, fără cuvinte mari, fără drame, fără lacrimi, fără scandal, echilibrat, profesionist şi decent, ca să găsim o soluţie”, a completat viceprimarul, precizând că nu militează pentru niciuna dintre metode.
În plus, trebuie mers pe târguri de adopţii şi trebuie pus un mare acent pe respectarea regulilor de către proprietarii de animale. Orza a subliniat că este pentru extinderea măsurilor de responsabilizare a proprietarilor de animale, mai ales că mulţi le dau drumul câinilor liberi pe străzi, iar aceştia se înmulţesc. În regulamentul local privind gestionarea câinilor comunitari care va fi elaborat ar putea fi prevăzute amenzi drastice pentru aceştia.
În prezent, din estimările viceprimarului Adrian Orza, în Timişoara sunt câteva mii de câini fără stăpân, iar numărul lor este în creştere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!