E mai uşor să previi decât să tratezi, spun toţi medicii, dar spitalele din Timișoara sunt pline de pacienţi care au stat acasă până în ultimul moment cu boli care puteau fi prevenite sau tratate uşor în faze incipiente. Lipsa de educaţie sanitară sau ignoranţa sunt astfel plătite cu bani grei din sistemul sanitar.
„În perioada următoare, vom pune accent pe prevenţie şi (…) vom analiza împreună cu reprezentanţii CNAS posibilitatea de a creşte procentul de finanţare pentru asistenţa medicală primară în anul viitor”, a declarat, la începutul acestei săptămâni, Ladislau Ritli, noul ministru al Sănătăţii. Medicii de familie timişoreni aşteaptă cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple.
„Ideea este foarte bună. În ţările civilizate se acordă bani pentru prevenţie, or medicina de familie – baza sistemului sanitar – este medicină de prevenţie. E bine că, în sfârşit, sănătatea face parte dintr-o strategie pe termen mediu şi lung, iar prevenţia intră în această strategie. La noi s-a mers tot timpul pe tratarea afecţiunilor, or afecţiuni noi apar tot timpul şi ele necesită mulţi bani pentru tratament”, spune dr. Claudia Iftode, vicepreşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Timiş. Aceasta spune că un exemplu important în acest sens îl reprezintă bolile canceroase.
„Există multe forme de cancer care pot fi prevenite prin controale anuale. Dar la noi cancerele nu sunt prevenite, apar forme avansate de boală pentru că oamenii nu merg la medic la timp şi astfel se cheltuie foarte mulţi bani pe tratamentul acestor boli grave”, mai spune dr. Claudia Iftode.
Ministrul Sănătăţii a mai subliniat că „avem un sistem centrat pe internarea continuă în spital şi o subfinanţare a serviciilor acordate de medicii de familie şi cei care funcţionează în mediul rural”.
În plus, în următoarele 4 luni, Ministerul Sănătăţii intenţionează să regrupeze şi să restrângă programele naţionale de sănătate în acord cu nevoile populaţiei, să demareze programe de screening a cancerului de col uterin şi să extindă programul de screening neonatal.
„Vrem să începem o campanie de conştientizare a populaţiei asupra importanţei screeningului de col uterin. Dorim să implicăm autorităţile locale în dezvoltarea de programe de sănătate care să ţină cont de specificul medical al zonei”, a mai spus Ladislau Ritli.
Ministrul a mai subliniat că MS îşi propune dezvoltarea unor programe comune cu autorităţile locale pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea reţelelor de medicină şcolară, asistenţă comunitară şi unităţi medico-sociale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!