După ce pe perioada verii locuitorii din Timişoara s-au confruntat cu raţionalizarea apei calde, s-au văzut nevoiţi să primească apă caldă cu porţia din cauza datoriilor mari acumulate de Colterm la principalul furnizor de combustibil, la OMV Petrom Gas, acum apare problema încălzirii. Totul depinde, din nou, de tratativele pe care le vor purta reprezentanţii Colterm cu furnizorul de gaz metan.
Directorul general al Colterm, Aurel Matei, a explicat, luni, care este situaţia datoriilor Colterm. „În momentul de faţă avem datorii, la 31.08.2010, pentru că aşa le socotim, în jur de 140 de milioane de lei. Avem datorii la bugetul de stat, rate de capital, dobânzi, penalităţi pentru creditele luate din 2004 începând, şi avem în jur de 72 de milioane de lei datorii la Petrom Gaz, din care tot achităm. La cărbune, datoria se compensează de către Guvern. Şi mai sunt datorii la o serie de furnizori de lucrări, mai avem o datorie veche la Termoelectrica…”, a declarat Matei.
În acelaşi timp, Colterm ar avea de încasat aproximativ 138 de milioane de lei – de la populaţie, agenţi economici şi instituţii publice, sume de ordinul milioanelor, şi sume de ordinul zecilor de milioane de la bugetul local şi bugetul de stat. „Buba mare este că avem de încasat de la bugetul local subvenţia pentru diferenţa de preţ la energia termică 47 de milioane, neîncasate din anii 2007, 2008 şi 2009, şi de la Guvern în jur de 60 de milioane, dar 7 milioane au apărut în sfârşit, ca subvenţie pentru luna septembrie, care probabil se va încasa în zilele următoare şi o vom plăti la gaz. Banii ca atare nu prea există, există pe hârtie, şi furnizorii vor banii în cont”, a mai declarat Matei.
Când se va da drumul la căldură? Directorul general al Colterm, Aurel Matei, a afirmat că nu poate spune cu exactitate acest lucru pentru că este în tratative cu reprezentanţii Petrom Gas ţinând cont de datoriile de 72 de milioane de lei, facturi emise în acest an.
„Inclusiv astăzi (n. r. – luni) am avut două discuţii cu Petrom Gas, am făcut intervenţiile necesare şi sper ca mâine (n. r. – marţi) să ne dea un aviz favorabil, să ne mărească dreptul de consum la gaz de la 3.600 la 10.000 de metri cubi pe oră pentru a putea începe probele la cald. Probele la rece au fost făcute acolo unde s-au putut face. Sunt în tratative cu Petrom Gaz şi sper să înţeleagă eforturile pe care le-am făcut, pentru că am plătit sume foarte mari şi în acest an, am plătit 70 de milioane de lei la gaz”, a mai declarat Matei.
Directorul Colterm a precizat că a studiat prognozele meteo şi că vremea se va răci începând de miercuri-joi.
„Mâine (n. r. – marţi) e o ultimă discuţie cu cei de la gaz. Dacă ei mâine îmi dau aviz favorabil mâine seara am pornit căldură”, a adăugat, totuşi, Matei.
Pentru a ieşi din această situaţie, Colterm a apelat la un împrumut de 50 de milioane de lei, bani care vor ajunge la furnizorul de gaz. „S-a aprobat, în consiliul local, un împrumut de 50 de milioane de lei, cu garantarea primăriei. Contractul de împrumut este semnat. În momentul de faţă toată documentaţia se află la Ministerul de Finanţe, la Comisia interministerială, pentru a aproba garanţia primăriei pentru acest contract. Din păcate, lucrurile se mişcă greu”, a mai explicat reprezentantul Colterm.
Stocuri pentru sezonul rece
Conducerea Colterm spune că sunt asigurate stocurile de cărbune şi păcură pentru această iarnă, iar contractul cu furnizorul de gaz urmează să expire în luna decembrie. Aurel Matei a afirmat că, după lungi discuţii privind modalităţile de plată, până la sfârşitul lunii octombrie Coltermul va dispune de 200.000 de tone de cărbune, din care 100.000 rezervă de stat, şi are 4.000 de tone de păcură în depozit, care sunt tot rezervă de stat.
În ceea ce priveşte gazul, rămâne de văzut dacă societatea de termoficare din Timişoara, un mare consumator, va merge în continuare cu Petrom Gas ori se va opta pentru un alt furnizor. Ceea ce diferă între furnizori, susţine Matei, este nu atât preţul, cât discountul oferit. „Urmează să stabilim dacă rămânem cu Petrom Gas sau dacă ne vom duce la un alt furnizor. Sunt foarte mulţi furnizori, şi privaţi, şi de stat. Bineînţeles că cel mai greu poţi să discuţi cu cei de stat. Au nişte condiţii, ei nu dau discount, cer plata în avans…”, a conchis şeful de la Colterm.
Citiți principiile noastre de moderare aici!