Un studiu realizat de cei de la PwC România arată că stocul de investiții străine directe în cele 4 județe din Regiunea de Vest a țării s-a dublat între 2008 și 2016, ajungând la 5,6 miliarde de euro, mare parte dintre acestea fiind concentrată în sectorul automotive. Desigur, Timișul rămâne campion la atragerea de investiții, cu 3,5 miliarde de euro, fiind urmat de județul Arad, cu 1 miliard de euro.
Realizarea de investiții străine a dus la dezvoltarea industriei, dar și la majorarea susținută a PIB-ului Regiunii de Vest, cu aproape 27% între 2008 și 2018, precum și niveluri salariale mai ridicate, mai arată studiul. Salariul mediu net în județul Timiș în anul 2017 a ajuns la 2562 de lei, fiind cu 25% peste media națională de 2061 lei. De asemenea, în timp ce populația României s-a redus cu aproximativ 5% în ultimii 10 ani, iar resursele de muncă cu 9%, populația județului Timiș a crescut cu 4%, de la 720.000 de persoane la aproximativ 750.000, numărul de angajați crescând în același ritm, în vreme ce numărul șomerilor la nivelul întregii regiuni de vest a scăzut cu 45% în același interval.
Cele două județe mai puțin de succes din punct de vedere economic oferă momentan salarii mai mici pentru oameni. Aceasta poate fi o oportunitate pentru investitori, ca urmare a costurilor salariale, ceea ce ar putea atrage noi investiții. Dar, pentru aceasta, este nevoie de dezvoltarea infrastructurii de transport, spun consultanții societății amintite, pentru ca producția realizată să ajungă în timp util la beneficiarii din Uniunea Europeană.
Județul Timiș se situează pe locul 4 la nivel național în privința cererii de forță de muncă, în vreme ce județul Arad este pe ultimul loc la nivel național în privința ofertei de forță de muncă. Angajatorii au probleme tot mai mari în căutarea de noi muncitori, iar pentru rezolvarea situației ar fi nevoie de o serie de măsuri coordonate la nivel național, care să încurajeze migrația internă a forței de muncă din județele care au deficit de locuri de muncă, spre regiunile care se confruntă dimpotrivă cu penuria de muncitori.
Măsurile propuse pentru rezolvarea problemelor se referă la impulsionarea învățământului dual sau reforma Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și transformarea acesteia într-un adevărat partener pentru companiile din România în atragerea de resurse umane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!