Vremea rece şi finalul de an au pus la treabă specialiştii în sănătate publică. După ce medicii de familie din judeţ au trimis listele cu pacienţii care ar avea nevoie de vaccin antigripal, Ministerul Sănătăţii anunţă că va aloca, fiecărui judeţ, suma de 70.500 de lei pentru achiziţionarea dozelor de vaccin.
„DSP Timiş a comunicat Ministerului Sănătăţii necesarul de 50.000 de doze de vaccin antigripal pentru populaţia cu risc crescut de îmbolnăvire din judeţ. MS a anunţat că fiecărui judeţ îi va fi atribuită suma de 70.500 de lei. După ce vor avea loc licitaţiile vom şti câte doze vom avea”, spune Dana Şpac, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile va începe în această săptămână monitorizarea cazurilor de viroze respiratorii şi gripă din sezonul 2011-2012. În perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va lansa campania anuală de vaccinare antigripală gratuită. Anul acesta, are în plan utilizarea unui număr de 1.000.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Vor fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor OMS şi ECDC.
Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!