Direcția Sanitar-Veterinară Timiș este pregătită pentru a face față apariției unui eventual focar de infecție cu virusul pestei porcine africane, unul fără tratament, extrem de contagios și care duce în toate cazurile la decesul animalului infectat, am aflat de la Adrian Popa, șeful DSV Timiș.
„Singura veste bună este că acest virus se manifestă doar la porci sălbatici și domestici, dar virusul este foarte rezistent la mediu. Contaminarea poate avea loc și la peste un an de zile de la apariție, se păstrează inclusiv în carne congelată, afumată și sărată, câteva săptămâni pe suprafețe, apă și cadavre. Inclusiv în lemne de foc. De asemenea, omul poate duce virusul pe mâini sau printr-un salam făcut din carne infestată. Mai este și o altă problemă, oamenii care au porci văd că se îmbolnăvesc și atunci taie animalele, care devin bombe ecologice. Trebuie contactați medicii pentru crotaliere, mișcarea porcilor să se facă doar cu hârtii”, ne-a declarat Adrian Popa.
Din fericire, Timișul nu a fost afectat de această pestă porcină africană, dacă boala ar apărea efectele ar fi devastatoare pentru economie. Județul este unul dintre cei mai mari prelucrători de carne de porc din țară. Există în acest moment aproximativ 560.000 de porci, dintre care 500.000 în ferme. De asemenea, se apreciază că populația de mistreți este de 2.700 de animale, acestea fiind prezente mai ales în zona forestieră a județului. Ei pot fi un important vector de transmitere a virusului, dar, din fericire, ei nu prea migrează.
DSV Timiș este deja pregătită pentru a face față apariției unui focar nedorit.
„Momentan avem planuri de lucru pregătite și facem pregătiri pentru asigurarea logisticii, așteptăm rectificarea de buget pentru asta, anumite materiale sunt destul de scumpe. De asemenea, lucrăm la informarea populației. Trebuie spus că Timișul nu a avut niciodată pestă porcină africană, de asemenea, ca și Europa. Au mai fost depistate mici focare în anii 60, era vorba de un port italian și un aeroport din Spania, unde au existat anumite deșeuri de catering, care conțineau carne din Africa, dar au fost rezolvate rapid”, a mai declarat Popa .
În ceea ce privește actuala epidemie, se pare că aceasta a apărut prin 2007 în Georgia, treptat a ajuns în restul țărilor europene, pin intermediul țărilor din fosta URSS. Pentru Timiș, cel mai apropiat focar a apărut în nordul Bihorului, în acest județ fiind descoperite deja 18 focare. Situația este explicabilă, dacă ne gândim că primele cazuri au apărut în Satu Mare, deci la granița cu Ucraina. În această situație Timișul nu este ferit de o posibilă extindere.
„Este posibil să apară, luăm în calcul orice situație, dar oamenii noștri sunt pregătiți. Anul trecut în august, China a oprit importurile de carne din Timiș. ne-am chinuit să-i convingem că nu sunt probleme, dar nu iau nici acum carne de porc din România. Totuși, există comerț intracomunitar”, mai spune Popa.
Referitor la simptomele pestei porcine africane, porcul nu mai mănâncă și e abătut. În această situație deținătorul anunță veterinarul sau îl taie direct, ceea ce nu este bine. Virusul e distrus prin fierbere, la 80 de grade. Important, virusul pestei porcine africane nu e specific omului și nu îmbolnăvește, nici omul nici alte animale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!