Intitulată “ArheoGis – baza de date a siturilor arheologice înscrise în Lista Monumentelor Istorice a judeţului Timiş” , cartea identifică si localizează în teren majoritatea siturilor arheologice incluse în listă.
“Timişul este primul dintre cele 42 de direcţii pentru cultură care a reuşit să finalizeze acest proiect », a subliniat prof.dr. Violenta Zonte, directorul Direcţiei pentru Cultură Timiş.
“Cartea este, în esenţă, un repertoriu arheologic (…), autorii prezintă cercetările de teren pe care le-au întreprins plecând de la datele din Lista Monumentelor Istorice, ediţia 2010. În cadrul acestor prezentări, după o etapă preliminară, a clasicului studiu livresc –bibliografic şi cartografic- în care autorii au introdus şi un binevenit studiu al imaginilor satelitare, folosite pentru vizualizarea acelor monumente care pot fi (încă!) văzute din spaţiu, urmează expunerea punctuală a cercetărilor. (….) Totodată materialele arheologice descoperite pe suprafaţa siturilor au fost prelucrate şi analizate atent pentru a se verifica atribuirile cronologice şi culturale ale acestora. Pe întreg parcursul expunerii, ori de câte ori a fost necesar, autorii au făcut detalierile sau rectificările de rigoare. (…) Colegii noştrii au constatat şi o serie de erori: nu au putut fi localizate siturile de la Pădureni-Selişte şi Bencecu de Sus-Cetatea Dosul, Periam-necropolele Hallstatt şi Laténe, Voiteg-Selişte şi nu au putut fi documentate siturile paleolitice de la Izvin-După Vii, Unip-Oceala (corect Ocoale), Stanciova-Grădişte, sau cel roman de la Sânnicolau Mare-Cărămidărie, dacă ar fi să le mentionăm doar pe câteva. (…) Aceste date, eronate sau inexacte, apar pentru prima dată în Lista Monumentelor Istorice a judeţului Timiş din anul 1979 care, mai apoi, au fost preluate, ad litteram, de toate celelalte liste” a subliniat prof.dr. Florin Draşovean, care a prefaţat voluminoasa lucrare.
“În spatele tuturor acestor site-uri se află legende fascinante, pe care doar localnicii le ştiu şi care vor merita, cândva, şi ele adunate într-o carte”, a subliniat arheologul Liviu Măruia, preşedintele Asociaţiei Arheo Vest, cea care a organizat evenimentul. Cât de curând, pe serverul Universităţii de Vest vor fi disponibile, gratuit, în conţinutul Arheogis, întreg conţinutul monografiei şi date importante referitoare la monumentele din judeţ şi la legislaţia care le vizează. “Adevărul este că acolo unde oameni bogaţi şi-au consturit vile cu garduri solide, păzite de câini de rasă şi de …oameni influenţi, nu mai pătrunzi. Multe vestigii au fost, în acest fel, rase cu buldozerul”, a avertizat istoricul dr. Adrian Bejan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!