Dacă la prima vedere o rată a şomajului aflată în scădere poate părea o veste bună, un număr prea mic de persoane fără loc de muncă poate crea probleme pentru angajatori. Aceştia nu îşi mai găsesc personal pentru a-şi completa necesarul de lucrători. Un şomaj „normal” este considerat cel în jurul valorii de 2%.
Valoarea prezentată la finalul lunii mai arată o nouă scădere a numărului de şomeri. Pentru comparaţie, în martie rata şomajului era de 1,92%, iar în aprilie acesta scăzuse deja, la 1,78%. Iată că şi în mai scăderea a continuat, valoarea acestui indicator coborând la 1,65%. Numărul total al persoanelor aflate oficial în căutarea unui loc de muncă este de 5456 de persoane, dintre care 2805 sunt femei. Mare parte dintre aceştia beneficiază de sprijin financiar de la stat – este vorba de 3546 de persoane cu indemnizaţii de 75%, respectiv 173 de indemnizaţie de 50%. Alte 1737 de persoane nu mai beneficiau de suport de la bugetul de stat.
Persoanele peste 30 de ani sunt cele mai afectate de lipsa unor locuri de muncă. Ponderea tinerilor rămâne destul de scăzută, desigur, mare parte dintre persoanele sub 30 de ani care nu muncesc nu solicită statutul de şomer. Cea mai afectată categorie de vârstă rămâne cea între 40 şi 49 de ani, cu 26,23% dintre total şomeri. De asemenea, cei între 30 şi 39 de ani reprezintă 21,94%. Probleme mari sunt şi în ceea ce priveşte persoanele peste 55 de ani, de unde provin 17,96% din total. Această categorie socială îşi găseşte extrem de dificil o nouă slujbă.
Cele mai multe persoane fără loc de muncă, 61,35%, au ca şi nivel de pregătire studiile primare şi gimnaziale.
Peste 200 de someri timiseni s-au instruit in diverse meserii cu bani europeni
Final de an cu somaj in crestere, in Timis
Citiți principiile noastre de moderare aici!