„Cred că lipsa unor amenzi sau măcar a unor controale încurajează cetăţenii să nu îşi facă asemenea asigurări obligatorii. Nici Guvernul nu ajută, anunţă că va da ajutoare şi pentru cei care au asemenea asigurări şi pentru cei fără. De ce să mai dai bani pe o asemenea poliţă dacă oricum primesc bani de la stat?”, ne spunea Monica Iancu, broker de asigurări. Clienţii care cer asemenea poliţe îi numeri pe degete, iar anul acesta doar pe degetele de la o mână – sunt mai puţini asiguraţi chiar şi decât în anii precedenţi.
Aproape 300.000 de locuinţe ar fi trebuit să aibă fiecare câte o poliţă de asigurare obligatorie. Situaţia e chiar aşa? Nici pe departe! Datele arată că în Timiş sunt emise 20.212 poliţe de acest tip! Adică mai puţin de 10 procente. La oraş sunt mai multe asigurări obligatorii emise, 13.079, în timp ce în mediul rural, cel care este şi mai vulnerabil la surprizele naturii, doar 7.133 poliţe.
Scăderea este una importantă şi faţă de momentul în care aceste asigurări au fost introduse pe piaţă. Atunci, numărul locuinţelor asigurate depăşea 30.000.
Interesant este că incultura în domeniul asigurărilor domină total populaţia şi influenţează şi decizia semnării unei asemenea poliţe. „Ce dracu de bani mai vor ăştia? Le-am dat deja impozit la primărie, să mă lase în pace nu le mai dau nici un leu, îmi iau şi pe casă şi pe salar şi pe tot inpozit. Asigurare? Da, am din asta, am făcut la Dacie că e veche şi nu ştii ce se întâmplă”, ne spunea un „Ghiţă”, locuitor dintr-o comună apropiată Timişoarei.
Conform legislaţiei, fiecare locuinţă trebuie să aibă emisă o asigurare obligatorie, prima anuală fiind echivalentul în lei a zece sau 20 de euro, în funcţie de tipul construcţie şi materialele din care este realizată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!