Promovarea unor destinații turistice locale din România, altele decât deja cunoscutele stațiuni de pe Valea Prahovei sau unele pensiuni rurale din zone cunoscute și folosite de ani de zile, pachete pe care oamenii cu bani le cumpără oricum pentru schi ori revelioane și sărbători de Crăciun lăsate cu petreceri pline de mâncare și băuturi tradiționale, nu sunt în atenția ANAT.
„Noi ne ocupăm de susţinerea intereselor membrilor noştri, suntem interfaţă între agenţii şi autorităţi. Nu avem ca scop principal susţinerea unor anumite destinaţii turistice”, a recunoscut Aurelian Marin, preşedintele ANAT.
El a admis că nici nu a primit vreodată vreo cerere din partea unei agenţii pentru a ajuta la promovarea unei anumite zone turistice bănăţene. Agenţiile se ocupă aproape exclusiv cu vânzarea de pachete de sezon, care includ fie deplasări de concediu de vară, fie de iarnă, plus deplasări la cele câteva staţiuni balneare din România, sau pentru sărbătorile de iarnă.
„O agenţie de turism oferă proprietarului un venit decent, poate că un pic mai bun decât cel dintr-un salariu, nu este o afacere extraordinară. Mult, cu mult mai bine poţi câştiga, de exemplu, având un restaurant. O agenţie lucrează pe un comision de câteva zeci de euro la o excursie, aceasta asigură supravieţuirea”, mai spune Marin.
Selecţia agenţiilor, o problemă de nerezolvat
Anii trecuţi au adus numeroase cazuri de turişti care s-au trezit lăsaţi de izbelişte, cu un concediu plătit, dar neasigurat de agenţia care l-a furnizat. Reporterii Tion l-au întrebat pe președintele ANAT dacă se poate face ceva pentru eliminarea din circuit a unor asemenea agenţii.
„Greu, foarte greu. Firmele sunt foarte uşor de constituit, iar licenţierea înseamnă prezentarea unor hârtii, a doua zi poţi încheia deja contracte. Într-adevăr, ceva este să se înviinţeze o agenţie care să dea numai ţepe şi altceva este când chiar apar probleme, chiar dacă firma este de bună credinţă. Se mai întâmplă… Noi nu putem face prea mult pentru a asigura o selecţie. Aceasta depinde de minister, eu cred că ar trebui schimbată legislaţia, să fie mai restrictivă şi selectivă”, a mai declarat Aurelian Marin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!