Fie că piaţa muncii atrage ca un burete tot ce e disponibil, fie că cei fără loc de muncă nu sunt interesaţi de sprijinul financiar de la buget şi nu caută o slujbă, cert este că numărul celor care sunt oficiali şomeri este de doar 5676, adică doar 1,71 procente din populaţia ocupată. Şomajul este mai pronunţat în rândul populaţiei feminine, 1,81% faţă de 1,59 în rândul bărbaţilor. Cele mai multe persoane fără locuri de muncă primesc o formă de sprijin financiar din partea statului, este vorba de 3446 de şomeri, iar alţi 2232 nu mai sunt susţinuţi de la buget.
Deşi poate părea un fapt extrem de pozitiv un şomaj atât de scăzut, specialiştii consideră exact invers. Un şomaj „natural” este considerat cel în jurul valorii de 1,9 – 2%. Numărul scăzut de oameni disponibili pentru angajare în noi investiţii şi extinderea celor deja existente crează probleme pentru activitatea economică.
Nu sunt interesaţi de şomaj sau cursuri de pregătire
Statutul de şomer înregistrat oferă şi pentru tineri o serie de avantaje. Ei beneficiază de sprijin de la stat până îşi găsesc un loc de muncă. În plus, cum şcoala românească nu prea oferă tineri deja pregătiţi pentru a oferi angajaţi ce pot intra direct în procesul de producţie, prin intermediul AJOFM se organizează diferite cursuri de calificare/recalificare profesională.
Chiar şi aşa, tinerii care au terminat şcoala, fie ea liceu, fie facultate, nu par să fie prea interesaţi să devină şomeri cu acte. Ei spun că birocraţia e mare, că trebuie să facă tot felul de acte şi să… piardă timp.
„Am terminat liceul, dar nu am luat BAC-ul. Vroiam să fac şi eu facultate, că aşa e la modă acum. Viaţa de student e frumoasă şi măcar mai scapi temporar de un job. De data asta nu am avut noroc, poate acum la sesiunea asta o să reuşesc”, ne spunea Daniel, un tânăr care a terminat un liceu timişorean în această vară. Cum muncitor în domeniul „matematică-fizică” nu există, el a rămas cu cele 12 clase absolvite şi fără o perspectivă prea bună de angajare pe un post calificat. Deocamdată beneficiază de sprijinul părinţilor şi spune că se pune cu burta pe carte. Examenele de BAC din aceste zile o vor confirma sau nu.
Cert este că Daniel nici măcar nu s-a gândit un minut la şomaj. „Nu prea mă interesează. Trebuie să completezi o grămadă de acte, să te verifice ăia lunar şi nici banii primiţi nu te ajută, sunt puţini. Vroiau să mă trimită să fac ceva cursuri de calculatoare, nu cred că mă ajută. Să mă înveţe să scriu pe calculator şi să trimit un mail nu cred că e cazul, suntem deja în secolul 21. Poate reuşesc la Informatică la Politehnică şi atunci o să învăţ deja ceva. Deocamdată trebuie să iau BAC-ul.”, este părerea lui Daniel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!