În două săptămâni, Timişul poate relua exportul de porcine. Primirea de către România a statutului de „ţară liberă de pestă porcină” aduce judeţului nostru şansa de a câştiga milioane de euro din exportul de porcine. „Judeţul Timiş este pe locul unu în ţară în ceea ce priveşte numărul de ferme, dar şi efectivele de porci şi ovine. Cel mai mare crescător timişean rămâne, în continuare, Smithfield, care are 35 dintre cele 39 de ferme de porci din judeţ. Totatul de capete în aceste ferme se ridică la cifra de o jumătate de milion”, a spus Adrian Popa, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş. Acesta a precizat că s-a lucrat foarte mult în acest an la punerea la punct a situaţiei privind efectivele de porci din judeţ şi starea acestora.
„Am reuşit în acest an să punem la punct o bază de date cum nu am avut niciodată aici, pe acest domeniu. Efectiv, s-a mers în toate fermele şi gospodăriile din judeţ pentru a face această bază de date şi ea este deja trimisă la Comisia Europeană”, a mai spus directorul DSVSA. Conform acestuia, de la întâi ianuarie 2012, Timişul poate reluat exportul de porcine. „Votul favorabil s-a dat la Comisia Europeană. Am putea relua exportul de carne de porc de la întâi ianuarie 2012, iar avantajele ar fi numeroase pentru toţi: pentru crescători, care vor câştiga mai mult, pentru stat – care va încasa taxe şi impozite, iar noua situaţie ar putea să crească numărul celor care vor mai deschide ferme şi vor exporta”, a adăugat Adrian Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!