Regiunea de vest nu mai pare la fel de interesantă ca şi în anii precedenţi, majoritatea firmelor noi orientându-se acum spre alte zone din România. Totuşi, judeţul Timiş se menţine pe poziţii, spre deosebire de alte judeţe din zonă. La finalul lunii septembrie, acesta ocupa locul doi, după Bucureşti, în ceea ce priveşte numărul firmelor cu participare externă funcţionale.
Revenind la datele aferente anului trecut, să spunem că, în funcţie de zonă, regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (62,2%) rămâne în topul preferinţelor investitorilor străini, alte regiuni de dezvoltare beneficiare fiind regiunea Centru (7,4%), Regiunea Sud-Muntenia (7,3%), Regiunea Vest (6,5%) şi Regiunea Sud-Est (6,3%). Primele cinci ţări clasate după ponderea deţinută în soldul investiţiilor străine, la 31 decembrie 2010, sunt Olanda (20,7%), Austria (17,8 %), Germania (12,2%), Franţa (8,3%) şi Grecia (5,7%), ierarhie înregistrată şi în anul 2009.
Din cele 2,22 miliarde de euro reprezentând investiţii directe, 1,824 miliarde de euro au fost participaţii la capital şi 396 milioane de euro sunt credit net primit de la investitorii străini. Nivelul participaţiilor la capital rezultă din diferenţa aporturilor în valoare de 4,067 miliarde de euro şi pierderea netă în sumă de 2,243 miliarde euro. În anul 2010, la fel ca în 2009, cea mai mare parte a sumelor vărsate în capitalul firmelor cu acţionariat străin a avut ca destinaţie dezvoltarea afacerilor externe. Astfel, 98,3% din investiţii (3,928 miliarde de euro) au fost folosite pentru dezvoltarea companiilor existente, în timp ce doar 1,1% din fonduri (46 milioane de euro) au reprezentat investiţii greenfield. De asemenea, 2,3% din participaţii (93 milioane de euro) au reprezentat fuziuni şi achiziţii. Industria a atras cele mai multe proiecte noi, ridicate de la zero, (34,8% şi 8 miliarde de euro), din care industria prelucrătoare 43,3% – 7,3 miliarde de euro, în timp ce în energia electrică, termică, gazele şi apă au atras doar 9,3% din soldul investiţiilor greenfield, respectiv 361 milioane de euro. Alte domenii care au atras proiecte de investiţii greenfield sunt intermedierile financiare şi asigurările, comerţul, construcţiile şi tranzacţiile imobiliare şi tehnologia informaţiei şi comunicaţii.
Timişul, încă interesant
În ciuda reducerii interesului pentru înfiinţarea de firme noi din partea investitorilor străini, Timişul rămâne totuşi o destinaţie favorită pentru noile întreprinderi. Datele Oficiului Registrului Comerţului arată că în luna septembrie a acestui an, ultima analizată, au fost depuse actele pentru înfiinţarea a 34 de noi companii cu capital străin. 598 000 de lei este valoarea capitalului social al acestora. Aceasta plasează Timişul pe locul doi în România din punct de vedere al numărului de firme şi locul patru din punct de vedere al valorii capitalului social exprimat în valută.
Două societăţi timişene, Inter-Spitzen SRL şi Mahle Comonente de Motor SRL se află în topul societăţilor care au subscris capital social în luna septembrie 2011.
Citiți principiile noastre de moderare aici!