Conform directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare se vor afla şi marţi şi miercuri sub cod portocaliu de caniculă, urmând ca miercuri să fie posibil nu doar cod roşu de caniculă, ci chiar şi un cod roşu de descărcări electrice, furtuni violente.
„Nu excludem posibilitatea ca miercuri să fie emis cod roşu. Miercuri noaptea vor fi emise cu siguranţă avertizări de descărcări electrice şi furtuni foarte puternice, violente. România va prezenta o perioadă de coduri portocalii sau roşii de temperaturi extreme, care alternează cu instabilitate. Până la sfârşitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade, chiar dacă nu vom ajunge la temeperaturi până la 40”, a spus Ion Sandu, în videoconferinţa convocată de prim-ministrul interimar Gabriel Oprea, miercuri după-amiză.
„În regiunile vestice şi Nord-Vestice ne aflăm deja sub atenţionare de cod galben de caniculă. Marţi vor fi sub cod portocaliu Satu Mare, Arad, Bihor şi Timiş. Miercuri, codul portocaliu se extinde în 17 judeţe din Vest şi Nord-Vest. La nivel local prefecţii sunt cei care coordonează instituţiile pentru diminuarea efectelor caniculei. Vă cer ca împreună cu Direcţia de Sănătate Publică şi alte instituţii să luaţi toate măsurile necesare. Să vă asiguraţi că există stocuri de medicamente de urgenţă, iar unităţile medicale au rezerve de apă şi tot ceea ce trebuie. Principala precoupare – identificarea persoanelor care prezintă un risc ridicat în perioada caniculară – copii, bolnavi cronici, persoanele în vârstă. Pentru zonele de algomerări urbane se impune organizarea unor puncte de distribuţie a apei potabile. Vor fi activate comitelele judeţene şi locale pentru situaţii de urgenţă. Taberele şcolare – evitaţi activtăţile în perioadele critice ale zilei, mare atenţie la supravgherea copiilor pentru evitarea deshidratării. Am cerut să se intensifice acţiunile de prevenire a incendiilor. Recomandaţi oamenilor să evite focul deschis. Pe lângă misiunile de stingere a incendiilor să transportaţi apă potabilă”, le- a spus Gabriel Oprea prefecţilor, în videoconferinţă.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat are deja pregătite două cisterne cu 5.000 de litri, respectiv 6.000 de litri de apă pentru eventualitatea în care unui va fi necesar un transport cu apă potabilă în județ.
„În urmă cu câteva săptămâni, Colegiul Prefectural a întocmit şi aprobat planul de măsuri pentru inetrvenţie. S-au luat toate măsurile necesare atât de către Isnpectoratul de Urgenţă cât şi de Direcţia de Sănătate Publică. Se fac verificări pentru a constata dacă există materiale necesare în spitale, surse de energie alternative, se urmăreşte rezerva de apă pentru a nu fi probleme în ceea ce înseamnă furnizarea de apă potabilă”, a spus prefectul de Timiş, Eugen Dogariu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!