Cum a început să ningă puţin mai tare, au şi început problemele în traficul din judeţul Timiş. Poliţiştii de la Rutieră au fost sesizaţi că se circulă îngreunat pe anumite drumuri din Timişoara şi judeţ. În cazul în care nu vor acţiona rapid, firmele care se ocupă de deszăpezire riscă amenzi.
Încă de la primele ore ale dimineţii, poliţiştii au ieşit în număr mult mai mare, pe teren. 34 de agenţi sunt prezenţi în Timişoara. De asemenea, în fiecare localitate, oamenii legii sunt în trafic, pentru a preveni producerea de evenimente nedorite. „Se circulă în condiţii de iarnă. Pe drumurile naţionale se acţionează pentru deszăpezire. S-au semnalat probleme în Timişoara şi în Lugoj”, ne-a spus subcomisarul Petru Rumega, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Timiş.
„Poliţiştii rutieri au ieşit pe traseu şi verifică stadiul lucrărilor de deszăpezire şi curăţare a carosabilului, iar acolo unde vor fi descoperite neajunsuri, vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale firmelor respective”, ne-a declarat Emil Andrei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.
„Amenzile sunt de la 1.260 de lei până la 6.000 de lei”, ne-a informat comisarul Florin Bolbos, adjunctul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.
„Până la această oră au fost aplicate patru sancţiuni contravenţionale societăţii Drumuri Municipale Timişoara”, ne-a mai spus Emil Andrei, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.
Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a afirmat că a solicitat o informare scrisă de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş cu privirea la starea sau practicabilitatea drumurilor, în special cele naţionale şi europene.
Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Judeţean Timiş, Jana Lavrits, ne-a declarat că cele patru firme cu care are contracte administraţia judeţeană au intervenit pe drumurile din judeţ încă de luni după ora 16, cu 36 de utilaje, fiind folosite 430 de tone de material antiderapant.
Probleme au fost pe DJ 609A, între localităţile Şanoviţa şi Secaş, unde circulaţia a fost îngreunată, potrivit reprezentanţilor CJT. Se acţionează în continuare.
Cine ar trebui să se ocupe de deszăpezire în Timişoara?
Retimul trebuie să se ocupe de combaterea poleiului şi deszăpezirea drumurilor din zona de nord a Timişoarei faţă de canalul Bega, mai ales pe traseele mijloacelor de transport în comun, iar Drumurile Municipale de sudul oraşului – intersecţii, poduri şi artere principale, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
În caz de polei, reprezentanţii celor două societăţi trebuie să împrăştie nisip şi soluţie antiderapantă pe arterele de penetraţie în municipiu, pe marile bulevarde, pe traseele mijloacelor de transport în comun, precum şi în intersecţii şi la semafoare.
Autorităţile locale spun că dispeceratul pe perioada sezonului rece va funcţiona după cum urmează:
– în timpul programului de lucru al Primăriei Timişoara, la numerele de telefon 0256/ 408.439 sau 0256/ 499.212; (luni şi miercuri între orele 8.00-15.00, marţi între 8.00-19.00, joi între 8.00-18.00 şi vineri între 8.00-14.00);
– în restul perioadei la Poliţia Comunitară, la numărul de telefon 968
Pentru a sesiza probleme legate de drumurile din Timişoara puteţi suna şi direct la cei care trebuie să intervină, la: 0256/ 499.490 – Retim sau 0256/ 215.003 – Drumuri Municipale, în funcţie de zonă.
Reclamaţiile legate de drumurile naţionale şi judeţene pot fi făcute la 0256/ 215.052, numărul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara.
Odată cu venirea ninsorii, creşte şi numărul de tamponări. În cazul accidentelor uşoare poate fi apelat numărul de telefon 0256/ 402.724.
Haos in Timisoara
Circulaţia s-a transformat marţi într-un coşmar în Timişoara, multe drumuri fiind acoperite cu zăpadă. Chiar dacă oraşul nu a fost deszăpezit aşa cum ar fi trebuit să o facă operatorii plătiţi din bani publici, iar traficul a fost îngreunat, poliţiştii comunitari şi inspectorii ADP nu au ezitat să ridice să ridice maşinile parcate neregulamentar.
Reprezentanţii societăţii Retim spun însă că sunt pe baricade. Ei au ţinut să precizeze că „utilajele Retim Ecologic Service au în responsabilitate NUMAI zona situată la nord de canalul Bega”. Reprezentanţii scoietăţii susţin că au intervenit eşalonat, încă de la primele ore ale dimineţii, cu material antiderapant, pe principalele artere de circulaţie şi pe liniile mijloacelor de transport în comun din zona de competenţă a societăţii din Timişoara.
Totodată, cei de la Retim au precizat că se acţionează în continuare în trafic cu mai multe utilaje care împrăştie material antiderapant şi soluţie de clorură de calciu.
„În zonele podurilor, a intersecţiilor, în pieţe şi piaţete se acţionează încă de dimineaţă cu un efectiv de 119 operatori pentru deszăpezirea manuală. În principalele intersecţii şi în zona podurilor peste Bega există amplasaţi 36 de recipienţi cu material antiderapant şi clorură de calciu pe care operatorii îl utilizează pentru a menţine trotuarele circulabile în condiţii optime. Faptul că ninge continuu contribuie la îngreunarea activităţii, însă aceasta va continua să se desfăşoare pentru menţinerea carosabilului în condiţii cât mai bune de circulaţie”, au arătat reprezentanţii Retim.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara, SC Drumuri Municipale SA a acţionat în perioada 13-14 decembrie 2010 pentru deszăpezire şi combaterea poleiului pe traseele prevăzute în programul pentru deszăpezire în partea de sud a municipiului Timişoara cu 24 mc material antiderapant şi şase utilaje.
C. C.
A. S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!