Centrele de legume și fructe vor veni în sprijinul micilor producători și vor fi realizate din bani care vor veni din bugetul Consiliului Județean Timiș. Se va face un studiu pentru realizarea acestor centre și s-au făcut deja primii pași pentru o colaborare cu specialiști în domeniu de la Universitatea de Științe Agricole din Timișoara, pentru o opinie specializată privind realizarea efectivă a acestor centre.
La ce sunt bune aceste centre? Centrul va fi un loc unde producătorii agricoli pot veni cu legumele pentru a fi colectate, sortate și depozitate. Vor fi centre dotate cu camere frigo, cu spații destinate fructelor și legumelor, pentru a fi depozitate în condiții optime, în recipiente speciale, vor fi camere de sortare și tot ce este nevoie, în opinia specialiștilor, pentru ca fructele și legumele să fie păstrate așa cum trebuie. De altfel, mulți mici producători își vând produsele la prețuri „de nimic” deoarece nu au unde să le depoziteze în condiții optime.
Această investiție este finanțată din bugetul Consiliului Județean Timiș, care a fost votat luni de consilieri județeni – 4.5 milioane lei sunt alocați în 2017 pentru realizarea proiectului pilot (strategie, Studiu de Fezabilitate, Proiect Tehnic și realizare).
„Unul dintre aceste obiective din lista de investiţii a anului în curs, de care mă voi îngriji foarte îndeaproape pentru a fi realizat, vizează realizarea unor centre de colectare legume-fructe pe raza judeţului Timiş. Va pot spune faptul că avem în vedere îmbunătăţirea şi dezvoltarea activităţii din sectorul agricol şi înţelegem astfel să venim, prin realizarea acestor centre locale, în sprijinul micilor întreprinzători din mediul rural”, a spus Roxana Iliescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.
Vicepreședintele CJ Timiș a solicitat o colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, în vederea stabilirii unei strategii reale, în funcţie de potenţialul pe care îl are judeţul, posibile locaţii şi alte elemente care să ajute din punct de vedere logistic şi tehnic la demararea acestui proiect și ca aceste centre să devină realitate.
„Am avut deja o întâlnire cu domnul rector, prof. univ. dr. Cosmin Alin Popescu, şi i-am prezentat această iniţiativă. A fost o discuţie deschisă, aplicată şi foarte constructivă din punctul meu de vedere. Sunt convinsă că vom beneficia de întreaga deschidere spre colaborare şi în consecinţă de înalta expertiză a specialiştilor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului «Regele Mihai I al României» din Timişoara. Suntem foarte determinați ca până la sfârșitul acestui an să realizăm un proiect pilot, un astfel de centru de colectare și depozitare legume fructe, și ulterior să realizăm și celelalte depozite în funcție de numărul necesar județului nostru”, a spus Roxana Iliescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!