Pentru a reduce absenteismul școlar și pentru a preveni abandonul în rândul elevilor, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil a lansat la nivel național o Platformă pentru Educație. „Concret, vom face o hartă a serviciilor existente în fiecare județ pentru prevenirea abandonului, o hartă care să poată fi accesată de cei care au nevoie de astfel de servicii. De exemplu, dacă un părinte are nevoie de servicii de recuperare pentru copil, sau de servicii de tip after school, el poate afla imediat unde le poate găsi. După ce vom realiza harta, ea va fi promovată prin intermediul DGASPC, al școlilor și al mass media. În demersurile privind realizarea hărții pentru Timiș vom solicita sprijinul Consiliului Județean, pentru că ei au acces la toate informațiile, unitar. Vom aduna pe hartă atât serviciile oferite de stat cât și cele cele oferite de ONG-uri. O astfel de hartă a fost realizată deja în județul Vaslui”, a spus, marți, la Timișoara, Daniela Gheorghe, coordonator al federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil. Evenimentul – realizat cu sprijinul tehnic şi financiar al Reprezentanţei UNICEF în România, Ambasadei Franţei în România şi Organizaţiei World Vision şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Direcţia Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – beneficiază de susținerea publică a omului de televiziune Virgil Ianțu. „Cred că oricare dintre noi ar trebui să susțină acest gen de platformă, pentru că vorbim de copii și – fie că avem sau nu copii – trebuie să fim sensibili. Pentru că acești copii vor crește și vor fi cei care vor prelua frâiele țării, și vor reprezenta societatea acestei țări în care vom trăi noi mai târziu. Trebuie să avem grijă de fiecare generație și de educație”, a spus Virgil Ianțu, invitat la acțiunea de la Timișoara. „Vă asigur că Timișoara va fi reprezentativă prin măsurile și concluziile care se vor trage aici. Sunt convins că aici există oameni și servicii care să prevină abandonul școlar și suntem în măsură să sprijinim acțiunile pentru a preveni acestă problemă. Vom face tot ce putem în acest sens”, a spus Titu Bojin, președintele CJT, iar subprefectul Liliana Oneț a subliniat că „Familia trebuie să se implice mai profund și să sprijine eforturile cadrelor didactice de a atrage copiii spre școală. Ne aliniem astfel la un obiectiv care este ca Europa să ajungă sub 10 % abandonul școlar în 2020 ”. „Conform datelor oferite de World Vision, în România, anual un număr de copii egal cu al populației orașului Cluj părăsește școala, iar faptul că 6% din populația României, adulți și copii, este analfabetă arată că avem o mare problemă. Printre motivele de abandon școlar se numără situația economică a familiilor, sărăcia sau situația socio-culturală a familiilor”, a mai punctat Daniela Gheorghe.
În cadrul Platformei se pot înscrie actori din domeniul socio-educativ, părinţi, membri ai comunităţii, actori publici şi privaţi, interesaţi să găsească soluţii la situaţiile actuale şi să disemineze modele de bună practică.
Unici și diferiți
Unul dintre momentele evenimentului de la Timișoara l-a reprezentat lansarea volumului intitulat Unici și diferiți, semnat de Alina Șerban și Andreea Șerban. Avocate în București, cele două surori gemene își propun să ofere cititorilor „exerciții de schimbare”. „Schimbarea în lume începe prin schimbarea personală. Iar pentru asta ai nevoie de 3 A: atenție, acceptare, acțiune. Cartea noastră nu oferă rețete exacte, ci instrumentele necesare ca fiecare să se poată schimba”, au mărturisit autoarele. Volumul poate fi găsit în librăriile Cărturești.
Citiți principiile noastre de moderare aici!