Tinerii antreprenori bănăţeni, dar nu numai, au acum ocazia să participe la un program de pregătire în domeniul afacerilor, complet diferit de modelele de învăţare practicate până acum. „School for Startups” este un program ce propune învăţarea noţiunilor legate de afaceri într-un mod creativ, în grupuri de lucru în cadrul cărora dialogul este în prim plan. Mentori-profesori în cadrul „School for Startups” sunt doi investitori care au avut succes în afaceri şi ulterior au devenit moderatori ai unor emisiuni TV care propuneau idei de afaceri unor investitori care dispun de capital şi vor să-l investească. Este vorba de Marius Ghenea, devenit cunoscut în emisiunea „Arena Leilor” şi Doug Richard, apreciat în Marea Britanie pentru varianta BBC a aceleiaşi emisiuni, „Dragon’s Den”. Ei încearcă să descopere persoanele potrivite pentru a participa la programul de pregătire antreprenorială. Acesta funcţionează deja, acum sunt căutaţi pentru program cei cu gândire antreprenorială din zona de vest.
Marius Ghenea apreciază că un asemenea proiect este absolut necesar. „Sunt multe carenţe în cultura antreprenorială. Lucrurile ce trebuie îmbunătăţite sunt aceleaşi şi pentru România şi pentru Europa de Est. Iar cea mai mare problemă este legată de noţiunea de planning financiar. Problemele pornesc chiar de la început, de la curicula de studiu. De asemenea, este necesară învăţarea procesului de bugetare. Managerii români mai au nevoie şi de curaj, o altă problemă întâlnită în afacerile româneşti este legată de delegarea puterii. Pentru patronul român, antreprenorul român, nu-mi place această denumire de patron, este bine să îşi creeze o echipă, dar acesta trebuie şi să delege din putere”, ne-a declarat, la Timişoara, Marius Ghenea. Omul de afaceri apreciază activitatea depusă de antreprenorul român. Mulţi au pornit de la zero şi au ridicat afaceri sănătoase. Dar, la un moment dat, fiecare îşi atinge punctul maxim. După care este nevoie de studiu şi de specializare, mai spune Ghenea: „Pe parcursul afacerii cel care a lansat-o trebuie să crească. Prin studiu, prin interes personal persoana în cauză poate deveni un manager de calitate. Unii nu reuşesc, este foarte greu să mergi să-i spui cuiva care a ridicat o afaceri de la zero şi care crede în stilul său de lucru: uite aici trebuie să îmbunătăţeşti, aici trebuie să aplici ceva nou! Nu este nimic ieşit din comun să promovezi din companie sau de afara manageri”.
Pentru „School for Startups” sunt vizate două categorii importante ce pot beneficia de program. În primul rând antreprenorii la început de drum. „Este singura şcoală antreprenorială ce combină o curiculă bună, sănătoasă, cu experienţa practică”, ne-a mai declarat Marius Ghenea. Tinerii sunt o altă categorie vizată, mai ales cei care au idei de business. „Participanţii la curs acceptă că antreprenoriatul poate fi învăţat, sunt open minded, se vede schimbarea de mentalitate şi în România. Dacă aş fi fost la o vârstă fragedă şi aş fi avut oportunitatea de a învăţa într-un asemenea proiect indiscutabil aş fi participat!”, a încheiat antreprenorul român
Doug Richard, englezul venit pe meleaguri mioritice să-i înveţe pe români cum să facă afaceri sănătoase, e conştient la rândul său de problemele pe care le poate întâmpina în relaţia cu cei care au deja afaceri pornite de la zero: „Antreprenorii de oriunde, şi de aici şi din occident pot fi căpoşi, mai ales atunci când discuţia e legată de ideile lor „bebi”, cele pornite de la zero. Ce problemă am descoperit la antreprenorii români? Lipseşte optimismul. Poate fi un lucru onest… Oamenii de afacer într-adevăr trebuie să fie echilibraţi. Dar ei trebuie să înveţe, trebuie să fie învătaţi să o facă. Nu se va întâmpla nimic prin accident, poţi greşi şi în afaceri. Nimeni nu va cânta la vioară daca nu învaţă. Acest program nu e ieftin, dar e o investiţie daca înţeleg ce uşor pot greşi. Antreprenorii trebuie sa înţeleagă ce fac cu viaţa lor. Dacă nu învaţă cum sa o facă bine, dacă nu înţeleg cum să facă o investiţie mai bine de ce merg la universitate!”.
Sprijin financiar pentru cei interesaţi
Proiectul „School for Startups” nu este unul ieftin. Din fericire, cine este selectat beneficiază de un important sprijin financiar pentru a paticipa. Fundaţia Română Post-Privatizare acoperă cea mai mare parte dintre costuri, una dintre activităţile organizaţiei fiind cea de educaţie. „Nu poţi vorbi de afaceri sustenabile şi nu beneficiezi de fundamentele afacerii. Din păcate, specializarea este considerată în România o cheltuială nu o investiţie. „School for Startups” este un program care vizează un tânăr ambiţios care vrea să facă ceva in afara programului, este interesat de o carieră de antreprenor. Noi căutăm studenţi, oameni cu firme aflaţi la început de drum , dar şi din firme cu vechime. Este un mix foarte bun, la cursuri participanţii nu stau în bancă, ei discută şi învaţă unul de la altul. E unul dintre cele mai bune programe. Prin această susţinere noi căutăm în primul rând să dezvoltăm un mediu antreprenorial de succes în România”, ne-a declarat Peter Barta, director executiv al Fundaţiei Post-Privatizare. Organizaţia acoperă 3600 din cei 5000 de euro cât costă participarea. Aşadar, cel selecţionat va avea totuşi de plătit o sumă importantă, 1400 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!