Sute de tineri timişoreni şi nu numai s-au înghesuit să găsească locul de student mult visat la o universitate din străinătate. Oferte universitare din Danemarca, Marea Britanie, Elveţia sau Olanda, dar şi consiliere oferită viitorilor studenţi de către organizaţii de specialitate, toate au fost disponibile în cadrul evenimentului. Viitorii studenţi sunt atraşi de numele universităţilor, de perspectivele de carieră oferite de o diplomă emisă de o universitate din străinătate, dar şi de modul de studiu, unul mult mai pragmatic decât cel românesc.
Perspectiva unei burse sau a unei finanţări guvernamentale pentru studii sunt principalele puncte avute în vedere de viitorii studenţi atunci când caută o universitate în străinătate.
„Eu nu spun că la Timişoara sau la alte universităţi din România nu ar fi facultăţi bune. Dar, o diplomă obţinută în străinătate îţi oferă alte perspective. Poţi chiar să primeşti un loc de muncă la finalul studiilor, această perspectivă nu o ai neapărat aici. O să caut ceva convenabil financiar. Am înţeles că în unele ţări nordice sunt acoperite taxele, dar şi că la altele se acordă burse. Nu am preferinţe legate de ţară, dar dacă ar fi Anglia ar fi excelent. Problema e că acolo taxele sunt mari, iar împrumuturile guvernamentale greu de obţinut de către români”, am aflat de la Patricia, o liceancă lugojeană venită la Timişoara special pentru acest eveniment.
Numărul celor care aleg să studieze în străinătate este în continuă creştere, vorbim de 10 – 20 de procente anual. Taxele nu sunt deloc mici nici în România, iar perspectiva de a plăti cursurile pentru că nu ai intrat pe un loc bugetat te face să te gândeşti imediat şi la varianta străinătăţii.
„E drept, acolo munceşti ca să îţi poţi plăti studiile, dar la fel şi aici. Nu toţi au părinţi care să îi ţină la facultate. Diferenţa e că aici ajungă să mai munceşti şi toată ziua, şi nici nu primeşti bani. E normal să mă gândesc să plec afară. Decât să plec la căpşuni mai bine la facultate”, ne spune Andrei. El nu e licean, a absolvit anul trecut, dar nu a dat la facultate. Spune că a venit în primul rând să vadă care este oferta, să compare şi, dacă e cazul, să ia o decizie.
Ofertele universitare prezentate la Riuf sunt pentru diferite facultăţi, dar cele mai multe sunt din domeniul business, management, tehnologie şi IT, dar şi domeniul turismului şi hotelier, acolo unde excelează institutele elveţiene. Firmele de specialitate în domeniul consultanţei pot oferi sfaturi şi contacte către alte universităţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!