Viitorul sumbru din România, dar mai ales posibilitatea de a studia la o universitate europeană la un nivel ridicat i-a făcut pe cei interesaţi să vină şi să studieze ofertele lansate de mai multe instituţii de învăţământ superior externă. Au fost în principal două categorii de potenţiali beneficiari ai programelor prezentate la „World Education”.
În primul rând sunt cei aflaţi în ultimul an de liceu. În majoritatea cazurilor cu mână cu unul dintre părinţi elevii timişoreni au venit să vadă dacă alternativa unei universităţi din Marea Britanie, Danemnarca, Olanda sau ţările nordice corespunde profilului lor de pregătire profesională. Părerile studioşilor sunt împărţite. „Am venit, am văzut, acum ne vom gândi. Din ce am aflat la standuri sunt disponibile şi burse de studii, dar accesul la acestea nu este chiar uşor. Trebuie să ai chiar rezultate bune, atât la liceu, cât şi la universitate, pentru a beneficia de sprijinul financiar. Am primit mai multe pliante şi voi vedea dacă una dintre facultăţile prezentate îmi poate oferi un viitor profesional la finalizarea studiilor. Cel puţin voi avea experienţa vestică. Poate voi găsi un loc de muncă mai bun acolo… aici nu ştii ce îţi rezervă viitorul”, ne declara Alin, un elev din clasa a 12-a de la liceul Loga.
Preţul unui an de studiu afară nu e de neglijat. Unele ţări oferă posibilităţi de a accesa diferite credite pentru plata studiilor, numărul universităţilor unde cursurile sunt gratuite sunt destul de mici. Pe lângă cursurile universitare trebuie avute în vedere şi sumele necesare întreţinerii studentului. Totuşi, un job part-time ar putea fi cheia succesului.
Câteva zeci de mii de studenţi români urmează cursurile unui institut de învăţământ superior. Printre aceştia s-ar putea număra şi Ioana, o studentă în Timișoara, de loc din Târgu Jiu. Dezamăgită de perspectivele pe care piaţa muncii din România i le oferă, ea a decis să-şi încerce norocul la „World Education”. Poate va găsi o bursă şi va putea pleca să facă un masterat afară. „Nu ştiu ce perspective îmi va oferi o diplomă obţinută în străinătate. Cred că în România prea puţine. Poate odată cu terminarea studiilor voi putea să-mi găsesc ceva acolo. Mi s-a părut interesantă oferta danezilor, am înţeles că studiile nu se plătesc, dar întreţinerea lunară mă poate costa până la 1000 de euro. Mai greu e cu limba, dar am înţeles că au şi cursuri în engleză. Chiar mi-aş dori să mă întorc acasă, sper să şi pot folosi ce voi învăţa dacă voi pleca”, ne-a spus Ioana.
Cert este că interes există, rămâne de văzut câţi dintre studenţi se vor şi încadra în criteriile financiare şi în cele academice solicitate de facultăţile de afară. Fiecare dintre participanţi a primit şi un catalog cu ofertele a câteva sute de facultăţi din străinătate.
Cei prezenți la eveniment au putut participa şi la o serie de seminarii în cadrul cărora le-au fost prezentate modelele unor formulare ce trebuie completate pentru a accesa un program de studii afară sau despre modul în care solicitantul trebuie să se prezinte în faţa universităţii vizate.
Cel mai important targ romanesc din domeniul educatiei universitare, si la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!