Elevii au participat la proiectul „Tinerii decid”, la mai multe workshop-uri pe tema educaţiei civice. Astfel, ei au putut să identifice care sunt problemele cu care se confruntă cartierul Fabric, care sunt obiectivele ce pot fi exploatate prin turism şi cum ar putea face din zona istorică un loc de care toată lumea se poate bucura.
Elevii au realizat şase proiecte, dintre care unul urmează să fie luat în discuţie de consilierii locali timişoreni pentru a vedea cum îl pot pune în practică. Acesta va fi transformat în proiect de hotărâre şi apoi va supus aprobării Consiliului Local în plenul din luna decembrie.
Proiectele dezvoltate de elevii de la Liceul „William Shakespeare” din Timişoara vizează dezvoltarea Pieţei Traian ca zonă turistică, un loc în care tinerii şi bătrânii deopotrivă pot să se plimbe, să stea, vara, pe o terasă, iar la sfârşit de săptămână să se bucure de acordurile muzicale ale diferitelor formaţii care vor cânta pe o scenă permanentă amplasată în acest loc.
Elevii văd în acest loc un spaţiu unde pot fi puse în scenă piese de teatru și diferite concursuri adresate tinerilor, dar și persoanelor adulte, care să fie axate pe multiculturalitatea timișoreană.
Un alt proiect pe care elevii îl propun constă în dezvoltarea turismului ecologic. „Acest lucru înseamnă înfiinţarea unui centru de închiriere biciclete şi angajarea a doi oameni acolo. Pentru ca turismul să atragă cât mai multă lume, ne-am gândit să creăm niște trasee pentru biciclete care să dezvăluie turistului cartierul Fabric”, ne-a spus Maria Bondar, elevă în clasa a X-a.
Al treilea proiect urmăreşte dezvoltarea unui târg de antichităţi în Piaţa Traian. Prin acesta, tinerii doresc să scoată la iveală vremurile de altădată ale cartierului, dar şi să atragă timişorenii şi cei care se află în trecere prin oraş în această zonă a Timişoarei.
Proiectul cu numărul patru constă în crearea unui parc pe Aleea Cometei. „Vrem să fie înfiinţat un parc în acest loc, pentru că spaţiul este oricum public, iar decât un teren viran, mai bine un loc unde bătrânii și tinerii se pot plimba în voie. Mai mult, dorim să fie plantate felurite tipuri de plante, iar în dreptul fiecăreia să fie pus câte un panou explicativ. În acest fel cei care trec pe acolo învață și lucruri noi”, a explicat Andrada Paul, elevă în clasa a XI-a. Un alt proiect propus de tineri se referă la organizarea unei parade a liceelor în Timișoara, cu punctul terminus în Piața Traian, cu scopul de a promova turismul în rândul timişorenilor din celelalte cartiere ale orașului. Ultima viziune a elevilor de la „Shakespeare” pentru cartierul Fabric constă în crearea unui plan 3D al întregii zone, care să poată fi consultat de pe pagina web a consiliului consultativ de cartier.
„Un obiectiv important al proiectului, pe termen mediu şi lung, este constituirea unei reţele de tineri care să fie instruiţi permanent de cei care au fost ei înşişi instruiţi cu privire la implicarea în viaţa publică, legislaţia şi mecanismele de funcţionare ale administraţiei locale”, a precizat Constantin Ilena Savulov, preşedintele Consiliului de Cartier Fabric.
„Toate cele şase proiecte sunt realizabile şi aplicabile. Ba mai mult, acestea sunt potrivite pentru oricare cartier al Timişoarei”, a afirmat viceprimarul Adrian Orza.
Proiectul este o iniţiativă a Primăriei Timişoara, a Fundatiei Vest pentru Jurnalism Regional şi Euroregional şi a Consiliului Consultativ de Cartier Fabric, în parteneriat cu Liceul „William Shakespeare” şi Consiliul Regional din Piemonte (Consiglio Regionale del Piemote) – Italia.
M.M. Hojda
Citiți principiile noastre de moderare aici!