Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, din care face parte și Primăria Timișoara, derulează o campanie de informare cu privire la oportunitățile oferite de învățământul dual. Vor fi mai multe sesiuni de informare în școli, inclusiv la „Târgul liceelor”, care va avea loc în data de 15 mai.
Campaniei susținute în principal de municipalitate, i se alătură și Inspectoratul Școlar, unitățile de învățământ și operatorii economici. Aceste entități își propun să le prezinte elevilor și părinților avantajele pe care le oferă această formă de educație.
Peste 400 de locuri în șase unități
În anul școlar 2024 – 2025, absolvenții de gimnaziu vor avea la dispoziție 403 locuri, în șase unități de învățământ, unde se pot înscrie. Nu mai puțin de 61 de companii sunt implicate în procesul de formare a viitorilor practicieni.
De menționat că elevii care optează pentru această formă de educație beneficiază de bursă lunară, masă și cazare gratuite.
Școlile timișorene care oferă forme de pregătire de tip dual sunt:
- Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” Timișoara;
- Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I;”
- Liceul Tehnologic Electrotimiș Timișoara;
- Liceul Tehnologic Azur Timișoara;
- Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara;
- Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timișoara.
„Meseriile pe care tinerii le pot învăța sunt extrem de diverse și căutate pe piața muncii, de la specializări în domeniul electronicii, la cele din comerț și alimentație, auto sau cel al industriei chimice”, precizează reprezentanții primăriei.
Învățământul dual presupune o formă de educație bazată pe un contract între un elev, un operator economic și o unitate de învățământ, astfel încât viitorii liceeni au posibilitatea de a învăța o meserie în contexte practice.
Pregătirea practică deține ponderea principală în procesul educativ, ajungând la peste 70% din timp în ultimul an de studiu. Elevii au posibilitatea de a face practică la operatorul economic încă din primul an de studiu. Mai multe informații despre oportunitățile de învățământ dual în Timișoara pot fi accesate AICI.
Reprezentanții primăriei amintesc de „Campusul regional integrat pentru învățământ dual Vest Timișoara”, investiție cu o finanțare de 20,8 milioane de euro prin PNRR, la care se adaugă o co-finanțare din bugetul local de aproximativ 5,8 milioane de euro. Finanțarea a fost accesată de Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, în care mai sunt alți 31 de parteneri publici și privați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!