Toate aceste lucruri se vor întâmpla în cadrul proiectului „Tinerii decid!”, o iniţiativă a Fundaţiei Vest pentru Jurnalism Regional şi Euroregional, Primăriei Timişoara şi Consiliului Consultativ de Cartier Fabric, în parteneriat cu Liceul „William Shakespeare” din oraş şi Consiliul Regional din Piemonte, Italia.
Proiectul îşi propune să încurajeze iniţiativa civică a tinerilor, participarea lor la deciziile de interes local, implicarea directă a noii generaţii în viaţa democratică a comunităţii. Asta, în condiţiile în care tinerii nu se înghesuie să participe la dezbaterile publice organizate de primărie ori la activităţile organizate de consiliile consultative de cartier, bazate pe voluntariat.
În proiectul „Tinerii decid!” vor fi implicaţi 30 de elevi de la Liceul „William Shakespeare”. Liceenii vor fi împărţiţi pe grupe de lucru, vor monitoriza comunitatea din Fabric, vor identifica problemele oamenilor din zonă şi oportunităţile de dezvoltare ale cartierului, iar apoi, cu sprijinul Direcţiilor de specialitate din Primăria Timişoara, cel puţin una dintre problemele identificate va face subiectul unui proiect de hotărâre ce va intra în atenţia Consiliului Local Timişoara. „Tinerii vor fi iniţiaţi în administraţia locală, iar ţinta este elaborarea unui proiect de hotărâre care chiar va fi adoptat de consiliul local. Sper ca pe viitor să se implice în astfel de proiecte şi celelalte consilii consultative de cartier din oraş şi alte instituţii de învăţământ”, a explicat Marian Odangiu, preşedintele Fundaţiei Vest pentru Jurnalism Regional şi Euroregional.
Totodată, liceenii timişoreni vor participa la schimburi de experienţă cu partenerii italieni, care au derulat un proiect similar. Proiectul se va desfăşura pe parcursul întregului an.
Câţiva dintre liceenii de la William Shakespeare s-au întâlnit deja luni cu unul dintre cei mai vechi angajaţi ai Primăriei Timişoara, secretarul Ioan Cojocari, cel care pune (sau nu) viza de legalitate pe proiectele de hotărâre, care i-a „iniţiat” în tainele administraţiei publice locale. Cojocari a fost puţin confuz cu privire la proiect la început, întrebându-i pe tineri dacă vor să facă administraţie sau politică, dar coordonatorii proiectului l-au lămurit. „Dumneavoastră, ca simpli cetăţeni, n-aveţi nicio şansă să iniţiaţi un proiect de hotărâre pentru că ar trebui să adunaţi mult prea multe semnături, circa 17.000”, le-a spus Cojocari, din start, tinerilor. Oricum, liceenii vor fi asistaţi în demersul lor de reprezentanţii primăriei, iar proiectul de hotărâre propus de ei ar putea fi preluat şi promovat de primar sau consilierii locali.
Citiți principiile noastre de moderare aici!