Compania germană Continental, cu o importantă prezenţă pe piaţa timişoreană, realizează o dată la doi ani un sondaj în rândul studenţilor posibili viitori angajaţi ai societăţilor din grup. Rezultatele obţinute sunt analizate şi folosite la adaptarea politicilor de personal puse în aplicare în companie. Ediţia din acest an a cuprins 1000 de studenţi, majoritatea de la profilul real, „bazinul” din care Continental îşi alege viitorii angajaţi.
Rezultatele obţinute arată o modificare a percepţiei tinerilor asupra activităţii lor, asupra viziunii asupra carierei, dar şi a aşteptărilor legate de viitorul într-o firmă. Toate acestea au fost afectate de criza economică pe care o traversăm încă.
„Chiar dacă sunt probleme, tinerii români rămân în continuare optimişti”, a declarat Elke Strathmann, membru in Consiliul administrativ si director de resurse umane al companiei germane. Dacă în 2005 trei sferturi dintre tineri erau extrem de optimişti în ceea ce priveşte cariera, în 2013 valoarea a scăzut la 63%, în schimb 15 procente dintre respondenţi erau neîncrzători asupra carierei lor. Surprinzător, tinerii se consideră mai optimişti în ceea ce priveşte avantajul competitiv în plan internaţional.
Tinerii români se văd şefi încă de la început, ceea ce nu e departe de realizare, spune Elke Strathman. „Da, tinerii români se văd în fruntea ierarhiei încă de la început, dar, surprinzător, ideea nu este departe de adevăr. Românii sunt mult mai flexibili decât specialiştii tineri din Germania. Sunt dispuşi să muncească mai mult, să facă ore suplimentare, să progreseze, dar şi să accepte o slujbă afară mai uşor. Cei din Germania nu se gândesc decât la programul de 40 de ore sau cer să rămână acasă pentru că acolo le sunt prietenii şi familia”, a declarat Strathman.
Chrisitian von Albrichsfeld, şeful Continental Automotive România, acceptă ideea, spune că e mulţumit de tinerii români, dar aceştia trebuie să accepte că: „în următorii zece ani nu toţi vor ajunge CEO în companie!”.
O altă schimbare a perspectivei tinerilor se referă la orientarea către siguranţa locului de muncă mai mult decât spre salarii mai mari sau evoluţii spectaculoase în carieră. „Ceea ce am observat este că viitorii ingineri îşi doresc din partea angajatorului siguranţă, să ştie că se pot baza pe slujba respectivă şi atunci când e criză. Că nu se vor trezi daţi afară când e mai greu. Ei sunt dispuşi la concesii pentru a avea un loc de muncă stabil şi sigur”, a mai declarat Christian von Albrichsfeld.
Cu ocazia evenimentului de prezentare a rezultatelor sondajului, la Timişoara a fost prezent şi Dumitru Prunariu, primul şi singurul astronaut român. El a avut o prezentare despre evoluţia zborurilor spaţiale şi despre superlativele din domeniu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!