Tinerii interesaţi pot beneficia de oportunităţile oferite de Erasmus de peste 30 de ani, participarea la acesta fiind o practică frecventă pentru studenții din universitățile europene.
Între 5 și 9 martie, la UVT a avut loc „Erasmus+ open week” – o săptămână dedicată promovării mobilităților studențești. Studenții au avut parte de activități diverse, de la prezentarea oportunităților de studii și practică, discuții cu foștii participanți la mobilități, expoziția foto „Erasmus+ … a life changing experience”, vizionare de video-uri despre experiențele academice internaționale, jam session sau flag parade. În UVT, activitățile de promovare a mobilităților Erasmus+ vor continua pe toată durata lunii martie.
„Perioada de aplicații pentru mobilități Erasmus+ este deschisă în intervalul 01-23 martie. Studenții pot aplica pentru mobilități de studii sau de practică la instituțiile partenere din spațiul european. Ca o noutate, pentru mobilitățile Erasmus+ de studii, studenții UVT au la dispoziție și câteva destinații inedite din afara Europei, precum Rusia, Africa de Sud, Mexic, China, etc.
Pe durata mobilității, participanții vor beneficia de un grant lunar de 520/470 euro (pentru mobilitățile de studii) sau de 700/650 euro (pentru mobilitățile de practică), în funcție de țara în care are loc mobilitatea. De asemenea, este important de menționat faptul că rezultatele obținute pe durata mobilității sunt recunoscute și echivalate. O experiență de studii poate să dureze un semestru sau un an universitar iar o experiență de practică trebuie să aibă o durată de minimum 2 luni”, a declarat Cristina Cojocaru, Responsabil Erasmus+ Outgoing în cadrul Departamentului de Relații Internaționale din cadrul UVT.
Desigur, participarea la asemenea schimburi reprezintă o extraordinară oportunitate de dezvoltare personală şi profesională.
„A fost dragoste la prima încercare. Aceste experiențe mi-au deschis orizonturi noi. Pornind de la perioada de studii desfăşurată în Portugalia, țara care mi-a devenit a doua casă, având o cultură total diferită de cea a României, chiar dacă ambele au limba latină la origine. Am experimentat un mod diferit de predare, încununat şi de faptul că studiam în Portugalia în limba engleză, a fost o experiență care mi-a arătat cât de multe am de învățat în viață, din orice lucru mărunt.
Din Portugalia am zburat direct în Cehia, pentru cea de-a doua mea mobilitate Erasmus+, de data aceasta beneficiind de un stagiu de practică în minunatul oraş Praga, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din lume. Aici am petrecut două luni în cadrul unei companii, mi-am dezvoltat abilitățile profesionale şi am avut prima experiență de lucru în domeniul meu de studii.
Aceste experiențe nu mi-au dăruit doar amintiri, mi-au dăruit o familie, răspândită în toate colțurile lumii, dar unită acum de un singur dor… Erasmus”, a declarat Valentin, unul dintre beneficiari.
Mai multe detalii despre experiențele internaționale Erasmus+ pot fi obținute de la Departamentul de Relații Internaționale al UVT sau de pe site-ul www.ri.uvt.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!