Trupă din Timișoara, A L L O V E R este formată din Cătălina Ciortea -17 ani (chitară bass, backing vocals), Luca Dragu – 17 ani (lead vocals, chitară), David Mihai Popa aka DMP – 18 ani (baterie), Bogdan Potra – 18 ani (clape) şi Adam Suma – 17 ani (chitară), fiind cea mai tânără trupă care a concertat în cadrul festivalului de tradiţie pentru oraşul Timişoara, Timrock. De asemenea, trupa are la activ numeroase concerte în România, Ungaria și Serbia, precum şi participări la festivaluri importante din ţară (Revolution Festival, Plai Festival, Street Delivery, La Dâmburi și multe altele)
Anul 2020 este un an care a pus la încercare tot sectorul cultural, iar industria muzicală poate a fost cea mai afectată de contextul creat de pandemie. Pentru ALLOVER, anul acesta a însemnat lansarea pieselor “Fără un Gest”,”Liebe” și “Passengers in Life”, aceasta din urmă făcând parte din materialul discografic ce a ieșit pe 31 iulie. Ultima producție lansată este ”She’s got the Move”, avându-l ca invitat special pe Petre Ionuțescu, într-un videoclip realizat de Adrian Danciu.
Reporter: Care este povestea ALLOVER?
Cătălina Ciortea: Allover s-a format acum 10 ani sub numele ALL Friends Band, din care făceau parte Luca, Adam şi Lukas Kohl. Între timp ne-am alăturat eu, Felix Suma și Bogdan și am început sa trecem de la coveruri de ACDC și Beatles la piesele noastre proprii. După ce Felix a plecat la studii în Austria, ni s-a alăturat David. Așa am ajuns la formula asta. Anul trecut ne-am rebranduit prin noul nume, fiindcă am decis că este o nouă etapă a formației prin schimbarea stilului nostru și prin maturizarea noastră. ALLOVER are mai multe semnificații pentru noi: ALL (păstrând inițialele de la Adam, Luca și Lukas), over (prin încheierea unei etape), şi Love.
R: Care-i dinamica în trupa voastră? Cine compune versurile și muzica?
Bogdan Potra: La fiecare piesă nouă compusă, Luca a iniţiat o tradiţie în care ne povesteşte puţin din viziunea lui apoi ne prezintă versurile alese pentru noua piesă. O compoziţie muzicală este formată din 2 blocuri importante: partea muzicală și versurile. A compune o piesă nouă este destul de uşor din unghiul unui pianist pentru că aduce elemente de legătură unor teme muzicale propuse de ceilalţi membri ai trupei. Împreună stabilim o serie de acorduri şi armonii pentru a completa muzica şi mai apoi stabilim o structură a piesei. Partea mai delicată este a vocalistului, întrucât, el venind cu toate versurile la piese, este sarcina lui de a selecta din multele schiţe o serie de versuri care să se potrivească cu atmosfera muzicală generată de noi.
R: Cum ați fost afectați de pandemie? Cum a fost anul 2020 pentru voi? Cum v-ați adaptat contextului actual?
Luca Dragu: Am încercat să facem un album launch show de 3 ori, şi s-a tot amânat, aşa că până la urmă l-am anulat. Dar la anul promitem să prezentăm, sub o formă sau alta acest concert inedit , cu invitaţi speciali, pe care am început să îl pregătim. Ca să privim partea plină a paharului, am scos discul nostru de debut, eu am scos şi un album solo cu muzică instrumentală, am făcut câteva clipuri faine cu trupa. Ne-am făcut nişte amintiri frumoase, asta-i clar. A fost şi greu, pentru că ne-am văzut destul de rar. 3 dintre noi fiind clasa a 12a , şi 2 în primul an de facultate, dintre care unul la Londra, am avut treabă 🙂
R: Ce planuri aveți pentru 2021? Ce proiecte aveți pentru anul viitor?
Luca Dragu: Avem o mână de piese noi pe care de-abia aşteptăm să le înregistrăm. Încet, încet se vede scheletul albumului cu numărul 2. Îl vom face cumva, între sesiuni, examene de admitere şi bacalaureat. Apropo, şi asta îmi vine greu să cred, că suntem toţi majori (aproape). Când am început şmenul ăsta, erau mai mari chitările decât noi.
R: Ce părere aveți despre scena rock-ul alternativ din Timișoara, din prezent?
Luca Dragu: Sunt multe trupe faine, şi cea mai mişto parte e că avem o comunitate tot mai bine definită şi unită. Personal, îmi plac în mod special Melting Dice şi Dincolo de Ziduri. Noul album Kings are Overrated sună şi el mega interesant. Şi mai sunt proiecte super cool. La ultimul concert am cântat cu Raul Iuga, un prieten bun care activează în trupa Skywalkers, şi ne-am distrat tare.
R: Ca tineri muzicieni în Timișoara, care sunt oportunitățile voastre, sunt destule spații pentru concerte?
Luca: E adevărat că pandemia a răvăşit industria muzicală la nivel global, dar noi în Timişoara nu stăteam extraordinar la capitolul “susţinerea artiştilor” nici înainte. Reflektorul s-a închis, Capcana a fost dărâmată, etc. Publicul e fidel, dar e acelaşi, şi nu e foarte numeros, ceea ce are şi avantaje şi dezavantaje. E diferit faţă de Bucureşti, Cluj sau Braşov, unde este mai dezvoltată “infrastructura artistică”. Oriunde, dacă cânţi prea des, devii plictisitor, te devalorizezi, iar dacă cânţi prea rar, eşti uitat. Îmi doresc tare să plecăm într-un turneu când va fi posibil, e în plan de ceva vreme, dar din varii motive, nu s-a concretizat. Cultura merch-ului este de asemenea aproape inexistentă , lumea cam se sperie şi când vede că trebuie să plătească bilet uneori. Oportunităţi vor fi întotdeauna, trebuie să ştim noi să le reperăm şi să profităm de ele. E plin de oameni faini pe aici, sunt convins că Timişoara va creşte mult în anii ce vor veni.
DMP: Cred că cel mai important este să înţeleagă lumea cât de importante sunt micile susţineri, de la un share pe Facebook / Instagram la achiziţionarea unui bilet, unui tricou sau a unui disc.
ALLOVER a acceptat, în această toamnă, o sesiune de înregistrare în cadrul proiectului Expo Band Alternative, ediția cu numărul doi, organizat de Asociația Noi Re-Creăm, care este realizat cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!