Propunerea de a realiza un parc având ca tematică energia în cartierul Ciarda Roşie a venit din partea tinerilor de la Colegiul Tehnic Electrotimiş. Aceştia au identificat şi un teren în zonă unde ar putea fi amenajat, un teren viran populat în prezent de câini maidanezi, unde se aruncă deşeuri, în perimetrul străzilor Recoltei, Legumiculturii şi Nicolae D. Cocea. Liceenii cred că parcul ar putea cuprinde şi o fântână, o terasă acoperită parţial, un amfiteatru, o zonă cu echipamente de fitness, precum şi o zonă tematică în care să fie amplasate opt căsuţe, la şapte dintre ele urmând să fie câte un pitic care să le explice vizitatorilor cum stau lucrurile cu energia solară şi eoliană sau cu iluminatul stradal de exemplu, iar cea de-a opta, a Albei ca Zăpada, să funcţioneze ca un centru de informaţii.
Alte echipe de tineri au propus realizarea unei baze sportive în zona Parcului Pădurice Giroc de exemplu, amenajarea de noi terenuri de sport, ecologizarea unor zone care necesită acest lucru, amenajarea unei porţiuni din malul canalului Bega, în zona Uzinei de Apă, reabilitarea unei clădiri, o fostă şcoală, şi amenajarea ei ca spaţiu de recreere etc.
În proiect au fost implicaţi elevi de la patru unităţi de învăţământ din oraş, Colegiul Tehnic Azur, Colegiul Tehnic Electrotimiş, Liceul Teoretic „William Shakespeare” şi Liceul Industrial Tehnologic Auto, care au propus proiecte pentru cartierele în care se află şcolile lor: Fabric, Freidorf, Calea Martirilor şi Ciarda Roşie. Cu toţii şi-au prezentat luni iniţiativele în sala de consiliu a Primăriei Timişoara, în faţa primarului Nicolae Robu, a viceprimarului Dan Diaconu şi a reprezentanţilor consiliilor consultative de cartier cu care au conlucrat unii dintre ei pentru a afla nevoile comunităţilor locale. Grupuri de câte zece elevi de la fiecare unitate de învăţământ, coordonaţi de un profesor, au monitorizat problemele cetăţenilor din cartierele respective şi au încercat să le coreleze cu nevoile tinerilor. Cel mai bun proiect va fi transpus într-o hotărâre de consiliu local urmând să devină apoi realitate. Reprezentanţii administraţiei locale spun însă că toate sunt fezabile. Consiliul Local al Tinerilor din Timişoara se va ocupa de evaluarea propunerilor, iar reprezentanţii municipalităţii de elaborarea propriu-zisă a proiectului de hotărâre ulterior.
Proiectul „Tinerii decid” este desfăşurat de Primăria Timişoara şi Fundaţia Vest pentru Jurnalism.
Citiți principiile noastre de moderare aici!