Castelul medieval a fost construit în secolul al XIV-lea de Carol Robert de Anjou, regele Ungariei. După un cutremur, în secolul al XV-lea, clădirea a fost reconstruită de Iancu de Hunedoara, care între aceste ziduri și-a pregătit campaniile militare împotriva turcilor.
În anii 1700, când Imperiul Otoman a asediat Timișoara, clădirea a fost din nou deteriorată. După victoria habsburgilor din 1716 împotriva otomanilor, castelul a fost refăcut și transformat în cazarmă de artilerie și depozit militar.
Apoi, în secolul al XIX-lea, în perioada 1848-1849, construcția a fost din nou distrusă, de această dată în timpul Revoluției Maghiare. Ulterior, aripa de nord a fost refăcută în 1856, iar clădirea și-a păstrat funcționalitatea de cazarmă până în 1948, când aici a fost transferat Muzeul Banatului.
Pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Castelului Huniade ar fi nevoie de o sumă uriașă, aproximativ 40 de milioane de euro.
Vă reamintim că, deși a aplicat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiectul de reabilitare a Castelului Huniade, Consiliul Județean Timiș nu a obținui bani. Instituția speră totuși să obțină zece la sută din suma necesară reabilitării Castelului Huniade prin PNRR, pe o listă de rezervă.
Între timp, se caută și alte variante.
„Am depus spre finanțare la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene un proiect de finanțare de 3,75 milioane de euro fără TVA. Am avut DALI (n.r. – documentația de avizare a lucrărilor de intervenții) făcută de către Institutul Național al Patrimoniului. În urma DALI, a rezultat că avem nevoie de 185 de milioane de lei plus TVA. Datorită faptului că au ținut DALI peste doi ani de zile, am decis ca următoarea etapă să o gestionăm la Consiliul Județean Timiș. Am făcut licitația pentru proiectul tehnic, care este în curs de derulare, și am cerut în proiect să ne gândească etapizat construcția întrucât o finanțare de 185 de milioane de lei plus TVA – cum avem noi nevoie – nu găsim să o acopere integral. De aceea, mergem pe etape și pe fiecare etapă încercăm să aducem bani din altă direcție. Cum v-am spus, am aplicat pentru 3,75 de milioane de euro pe fonduri europene la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Urmează perioada de analiză. Ei mai cer câteva clarificări. E o chestiune de câteva săptămâni până primim răspuns. Clar, primele etape vor fi axate pe ceea ce înseamnă partea structurală, nu pe dotări, și partea așteaptă de public – deschiderea castelului. Se va merge, inițial, pe partea de consolidare, pentru că acolo sunt multe probleme. Știm că zona centrală a orașului unde a fost construit castelul este una mlăștinoasă”, a declarat pentru Tion Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJT.
Deși finanțările prin Programul Operațional Regional (POR) sunt substanțiale pentru Regiunea de Vest, CJT nu le poate accesa pentru renovarea Castelului Huniade.
„Din păcate, pe următorul program vom avea o regulă care spune că proiectele care au fost reziliate din motive care țin de beneficiar nu vor mai putea fi redepuse pe viitorul program. Pe oricare alte componente poate să depună, dar pe POR nu, pentru că acele proiecte întrerupte de beneficiari au generat teoretic o pierdere de resurse și n-au mai putut fi realocate la nivelul regiunii”, a spus Sorin Maxim, director general la Agenția de Dezvoltare Regională Vest.
Pe aceeași temă:
FOTO. Castelul Huniade s-ar putea deschide parțial în anul Capitalei Europene a Culturii
O firmă din Iași va proiecta restaurarea Castelului Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara
Trimite articolul
Xaceeasi gargara de 16 ani, numai promisiuni
-
*33 de ani
” ar putea fi ” ; ” speram ” ; ” daca ” ; ” cu putin noroc ” ; ” incercam ” ; samd.
le stim pe toate b0$$
” Vă reamintim că, deși a aplicat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiectul de reabilitare a Castelului Huniade, Consiliul Județean Timiș nu a obținui bani. ”
pai cine sa le dea bani la derbedeii astia cand ei dau 300k euro pe targuri de craciun la marginea orasului ? alo ? nica ? mihaita ? se aude ?
-
Si pe studii de fezabilitate,cat mai mult sifonari de bani!
-
sau pe cusca de biciclete cand ei toti vin cu masini de >50k euro la postul de bugetar
-
:)) intrebarea e daca il termina inainte sau dupa DJ 691 pe ruta A1 – Timisoara.
Ar fi pacat sa avem drumul gata si sa nu avem ce vedea la castel. 🙂
“ar putea fi” daca cjt nu ar fi fost condusă de incompetenți și hoți
lasa, poate o sa-l deschideti in timisoara capitala culturala 2050, ca doar din nou o sa amanati circul asta ratat.