Joi s-a deschis oficial această tipografie, în care lucrează elevi ai liceului cu deficienţe de auz. Copiii realizează pliante, calendare, felicitări şi alte produse similare.
Deocamdată tipografia funcţionează ca un cerc de două ore pe zi, în care copiii învaţă tainele acestei meserii. În continuare, din anul şcolar viitor, cel mai probabil, cercul se va transforma într-o adevărată clasă special profesională de tipografi, unde copiii vor învăţa teoretic şi practic această meserie.
Atelierul vocaţional se adresează tinerilor şi adolescenţilor cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale multiple, în scopul integrării lor sociale şi încadrării lor viitoare pe piaţa muncii. Mini-tipografia este unul dintre cele două ateliere dezvoltate de Fundaţia Sense Internaţional (România) şi partenerii locali în Arad și Timișoara prin proiectul „Sens pentru viață”, proiect câştigător în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet” 2014.
„Sens pentru viață” este un proiect ce își propune să îmbunătățească viața copiilor și tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple (DSM) prin dezvoltarea de servicii vocaționale dedicate acestora.
„Ideea acestui proiect a venit de la părinții și profesorii copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple, îngrijorați de soarta copiilor lor după absolvirea școlii. Tot ce ne dorim prin acest proiect este ca tinerii să învețe o meserie și să dobândească acele aptitudini absolut necesare pentru integrarea lor socială și profesională, astfel încât să poată duce un trai independent”, spune Cristiana Salomie, director Sense Internațional (România).
Valoarea investiţiei pentru acest atelier este de 40.000 lei.
„În urma colaborării se văd lucruri bune. Rămân în timp pentru copii lucruri de care ei beneficiază. Mă bucur că aţi ales tipografia. Mi-am dorit ca acest proiect să nu se oprească la faza asta, ci să meargă mai departe. Vreau să mergem mai departe cu această idee prin înfiinţarea unei clase de învăţământ special, să faceţi această clasă. Veţi găsi în nomenclatorul meseriilor meseria de tipograf, să pregătim aceşti copii în această meserie, avem din belşug agentul economic. Sunt foarte multe edituri cu care puteţi să încheiaţi parteneriate. Puteţi obţine fonduri extrabugetare”, a spus Liana Mitran, inspector şcolar general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, prezentă la eveniment.
Practic, în continuare, o comisie specială va vizita această tipografie, pentru a vedea dacă acest atelier îndeplineşte toate condiţiile pentru ca de anul viitor să devină o clasă de învăţământ special profesional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!