Tratamentele cu acaricide sunt vitale pentru sănătatea culturilor din grădină, dacă îți dorești să le protejezi de atacul acarienilor, afidelor și ploșnitelor. Aceste tratamente pot fi regăsite în diferite forme, cum ar fi:
· lichide;
· granule;
· praf.
Iată culturile pe care pot fi folosite acaricide pentru combaterea dăunătorilor:
· vinete;
· castraveți;
· roșii;
· măr;
· prun;
· cais;
· piersic;
· cireș;
· porumb;
· viță de vie etc.
Iată ce tipuri de dăunători pot fi eliminați cu ajutorul acestui tip de tratamente:
Aplicarea diverselor tipuri de acaricide are rolul de a combate:
· păianjenul roșu comun – acest dăunător mai este cunoscut și sub numele de Tetranychus urticae. Frunzele atacate de acesta capătă un aspect cenușiu – albicios și se curbează. Este un dăunător ce iernează ca adult pe plante și resturi vegetale. Acesta atacă, în special, culturile de tomate, castraveți, vinete, viță de vie, porumb, soia, pomii fructiferi și plantele ornamentale;
· păianjenul roșu al pomilor – este un dăunător care atacă atât diverse tipuri de pomi fructiferi, cât și viță de vie. Acesta iernează ca ou pe scoarța pomilor. Păianjenul roșu al pomilor înțeapă frunzele și le suge seva, fapt ce afectează hrănirea corespunzătoare a fructelor. Rezultatul final al atacului se concretizează prin căderea frunzelor și fructe care rămân mici;
· păianjenul lat – este un dăunător pentru care folosirea de tratamente cu acaricide este obligatorie, căci atacă un număr mare de specii legumicole, în special în sere și solarii. Păianjenul lat se localizează pe fața inferioară a frunzelor, pe bobocii florali și pe fructe. Organele afectate ale plantei ajung să se depigmenteze, iar fructele vor rămâne mici, fără a mai putea fi consumate;
· acarienii eriofizi ai viței de vie – atacul acestora se manifestă prin înțepături pe suprafața plantei, ce determină deformarea organelor verzi și, în final, uscarea lor. Atacul acestor acarieni produce pagube serioase, iar butucii ajung să fie expuși riscului de a îngheța pe timpul iernii. În situația unui atac puternic, combaterea devine extrem de dificilă și este limitată la menținerea unui prag de daune economic.
Sfaturi pentru combaterea eficientă a acarienilor
Pentru a reuși eliminarea eficientă, va trebui să acorzi o atenție sporită tipului de acaricide recomandat de specialiști, raportat atât la tipul de cultură, cât și la dăunători. Totodată, va trebui să fii atent la modul în care producătorul recomandă folosirea substanțelor și perioada care trebuie să treacă între stropire și recoltare.
Este esențial să respecți instrucțiunile și recomandările producătorului, pentru a fi sigur că tratamentul folosit asigură eficiența pe care o aștepți, dar și că acesta este folosit într-un mod sigur, fără a afecta plantele sau sănătatea celor care vor consuma fructele și legumele rezultate.
În general, aplicarea tratamentelor pentru combaterea acarienilor se efectuează periodic, la un interval de trei săptămâni între stropiri, însă acest lucru poate să oscileze în funcție de produsul utilizat. În timpul verii, stropirea cu acest tip de soluții se poate face la un interval de două săptămâni.
(CH19155)
Citiți principiile noastre de moderare aici!