Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a fost ridicat de procurorii DNA, miercuri dimineaţa, chiar de acasă, din comuna Remetea Mare şi dus la Palatul Administrativ, unde au avut loc percheziţii în prezenţa acestuia.
La intrarea în sediul CJ Timiş, Bojin a spus că nu ştie de ce a fost ridicat de procurori şi că urmează să afle.
Procurorii DNA mai fac percheziţii la această oră şi la sediul Direcţiei Apelor Banat, precum şi la aproape 20 de primării din judeţ, printre care Otelec şi Birda.
Potrivit unor surse judiciare, Bojin este suspectat de luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu, ancheta vizând mai multe achiziţii atribuite ilegal de către Consiliul Judeţean Timiş. La finalul percheziţiilor, Bojin urmează să fie dus la sediul central al DNA, din Bucureşti.
Vă reamintim că în luna octombrie a anului trecut, Bojin a fost audiat şi într-un dosar de evaziune fiscală ce viza mai multe contracte încheiate între Direcţia Apelor Banat, instituţie pe care a condus-o, şi o firmă care a aparţinut soţiei şi fiului său.
Bojin spunea atunci că nu are nicio implicare în acest caz, că nu el a semnat acele contracte şi că ancheta vizează taxe şi impozite neplătite de către acea firmă. El mai susţinea că toate actele au fost semnate de contabil.
UPDATE. Descinderile procurorilor DNA, fără precedent! Aproape 50 de percheziţii în Bucureşti, Timiş şi alte 10 judeţe.
„Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2014”, se arată într-un comunicat transmis de DNA.
Procurorii anticorupţie au mai transmis că în această cauză se efectuează aproape 50 de percheziţii în Bucureşti, Timiş şi alte 10 judeţe.
„În cursul zilei de 10 decembrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 48 locații situate în mun. București și județele: Timiș, Cluj, Brașov, Sibiu, Argeș, Prahova, Arad, Suceava, Galați, Iași și Constanța, din care 20 sunt instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. Perchezițiile de pe raza județului Timiș sunt efectuate împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”, au mai spus cei de la DNA, fără a oferi alte informaţii oficiale.
UPDATE1. Peste 20 de primari, directori de instituţii publice şi un consilier judeţean, vizaţi de ancheta DNA
Potrivit Mediafax, printre instituţiile la care au loc percheziţii se află Direcţia de Ape Banat, Direcţia de Drumuri şi Poduri, dar şi CFR Călători, instituţii cu care Consiliul Judeţean Timiş ar fi încheiat contracte.
Dosarul ar viza peste 20 de persoane, printre care mai muţi primari de comune, directori ai unor instituţii publice şi un consilier judeţean, care vor fi duse la audieri cu mandate de aducere, atât la DNA central, cât şi la DNA Timişoara.
Astfel, la DNA structura centrală vor fi duşi, cu mandat de aducere, Titu Bojin şi Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş.
Percheziţii au loc şi la sediile a 17 primării din judeţ, edilii urmând să fie audiaţi. Astfel, cu mandat de aducere vor fi duşi, al DNA Timiş, în calitate de suspecţi, primarul oraşului Buziaş Alger Viorel Ilaş, primarul oraşului Recaş Pavel Teodor, primarul comunei Boldur, Constantin-Cristian Stoi, primarul comunei Parţa, Mihai Petricaş, primarul comunei Otelec, Csaba-Zoltan Szabo, primarul comunei Victor Vlad Delamarina, Iona Sima, primarul comunei Satchinez, Dan Florin Ion, primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohancanu, primarul comunei Margina, Ionel Costa, primarul comunei Jimbolia, Dariu Adrian Postelnicu, primarul comunei Comloşu Mare, Ovidiu Nicolae Ştefănescu, primarul comunei Chevereşu Mare, Marcel Muia, primarul comunei Cărpiniş, Ioan Sima, primarul comunei Şandra, Luchian Savu, primarul comunei Lovrin, Vasile Graur, primarul comunei Birda, Gheorghe Marius Stoian, şi primarul comunei Voiteg, Tudor Nicolae Marinescu.
Tot cu mandat de aducere vor fi duşi, la DNA Timişoara, Claudiu Ilaş – managerul Muzeului Satului Bănăţean, Marţian Corneliu Doroş – director în cadrul Direcţiei de Prestări Servicii Timiş, Ervin Luci – director la Administraţia Bazinală a Apelor Banat, Horaţiu Mircea Simion – directorul regional al Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara şi Aurel Costin Purceld – directorul economic al Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara, au precizat sursele citate.
UPDATE2. Titu Bojin a fost scos din sediul Consiliului Judeţean Timiş de mascați şi va fi condus la audieri. La ieşirea din instituţie, preşedintele CJ Timiş nu a făcut nicio declaraţie. El a intrat într-o maşină a Jandarmeriei şi a fost transportat la sediul DNA Timişoara, după care va fi dus la Bucureşti, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
UPDATE3. Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de Mediafax, Titu Bojin s-ar fi folosit de funcţia de preşedinte al CJ Timiş şi de poziţia de lider al filialei judeţene a PSD pentru a-i determina pe mai mulţi primari să încheie achiziţii publice prin atribuire directă cu SC Ecomet West, condusă de George Didilă.
Anchetatorii au mai stabilit că, în cazul în care primăriile care au încheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor încheiate, George Didilă apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii să plătească, cu celeritate, aceste contracte.
Mai mult, anchetatorii au mai stabilit că pe fir a intrat şi consilierul judeţean Marcel Mihoc, care a demisionat recent din PSD. Astfel, în cazul în care primăriile nu aveau banii necesari pentru a încheia contracte cu SC Ecomet West SRL, Mihoc le promitea primarilor alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificărilor bugetare.
O dovadă a anchetatorilor o reprezintă stenograma şedinţei Consiliului Judeţean Timiş din 25 iunie 2014, când pe ordinea de zi a fost discutat şi “proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului rectificat al judeţului Timiş pe anul 2014”.
Procurorii îl suspectează pe Titu Bojin că direcţiona alocări bugetare din bugetul Consiliului Judeţean Timiş către unităţi administrativ teritoriale din judeţ, în vederea finanţării contractelor pe care acestgea le aveau în derulare cu SC Ecomet West SRL.
Sumele de bani obţinute din contracte erau virate în conturile societăţii Ecomet West SRL, administrată de către Marius Didilă, care îl anunţa pe George Didilă, iar acesta îi transmitea lui Bojin şi Mihoc situaţia încasărilor din contractele încheiate, potrivit aceloraşi documente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!