Varză, conopidă, ardei, gogoșar, cartofi, ceapă sau usturoi sunt doar câteva dintre legumele întinse pe aleile de la Muzeul Satului Bănățean. Festivalul Culinar Multietnic a avut de toate pentru toți, de la brânză și mezeluri făcute în casă, până la miere, colac secuiesc, plăcinte cu fel de fel de umpluturi, coniac din Banat și nelipsitul rachiu – „izvorul ideilor și uitarea necazurilor”. Cei mai mici dintre timișoreni s-au putut da cu un trenuleț sau cu mașinuțe, iar cei mari au putut trage cu pușca.
Vizitatorii festivalului au făcut efectiv coadă la grătare și ceaune, fiind îmbiați de mirosul de mâncare încă de la poarta muzeului. Au fost așteptați de comercianți cu „tocăniță de vițăl” – 15 lei porția, varză cu berbecuț – 12 lei porția, fasole cu cârnați – 15 lei porția, papricaș cu 10 lei, hamsii, mici și alte de-ale gurii. O sarma cu smântână costa 2,5 lei, iar pâinea de Pecica s-a dat ca pita caldă, astfel că după ora 15 nu se mai găsea nicio felie la festival.
Pe lângă plăcinte, care aveau prețuri diferite în funcție de umplutură, timișorenii au putut mânca și câte o porție de bulz cu 10 lei. Toate bucatele au fost stropite din belșug cu vin fiert sau bere, iar atmosfera a fost întreținută de diverse formații din Banat.
Festivalul Culinar Multietnic își închide porțile duminică seară, așa că cei care n-au ajuns sâmbătă pot face o plimbare la Muzeul Satului Bănățean și în ultima zi din săptămână. Intrarea este liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!