Crescătorii de animale şi păsări din judeţul Timiş încep, încet, dar sigur, să descopere ce înseamnă producţia ecologică. Dacă în acest moment cererea pentru asemenea produse este încă scăzută în perioada următoare se aşteaptă ca solicitările să crească, la fel cum s-a întâmplat în ţările din vestul Europei. În judeţul Timiş nu există încă producători de ouă care să poată fi etichetate ca fiind „ecologice”. Cert este că nici unul dintre ouăle de pe piaţă şi care poartă ştampila „TM” nu mai este „stresat”. Situaţia este mult mai bună în ceea ce priveşte crescătorii de ovine, acolo unde sunt deja opt fermieri au obţinut certificarea „ecologic”, arată datele Direcţiei Agricole Timiş.
În judeţul Timiş există un număr de şase unităţi de creştere a găinilor ouătoare care deţin un efectiv de 114.500 găini. În aceste unităţi creşterea se face atât la sol cât şi în baterii modernizate conform cerinţelor privind bunăstarea păsărilor pentru a se obţine ouă nestresate. Este asigurat un metru pătrat de suprafaţă utilă pentru nouă găini, frontul de furajare este asigurat la 15 cm, accesul la o pipă de apă pentru 10 găini, suprafaţa cuibarului 1 metru pătrat de cuib la 250 găini precum şi 15 cm de stinghie pentru fiecare găină, spun reprezentanţii Direcţiei Agricole.
La această dată toate ouăle produse în cele şase unităţi din judeţul Timiş şi pe care sunt inscripţionate codurile „2 RO TM” sau „3RO TM” provin de la găini nestresate şi pot fi folosite cu încredere de consumatori.
Mult mai bine stăm la capitolul ovine. În judeţul Timiş există un număr de opt crescători de ovine, cu un efectiv de 2.890 de capete oi mame care sunt înscrişi ca producători în agricultura ecologică privind creşterea şi exploatarea lor. Aceştia aplică metode de furajare, exploatare, tratamente cu produse şi medicamente prescrise de către organismul de certificare şi inspecţie conform ghidului pentru agricultură ecologică în sensul că nu se folosesc substanţe, produse, medicamente şi furaje care să conţină substanţe de sinteză chimică. Toate produsele folosite în creşterea animalelor sunt produse naturale şi cu certitudine în carnea şi laptele produse nu se vor găsi reziduuri chimice sau de sinteză care să ajungă în organismul consumatorului. Astfel, carnea consumată, laptele provenit de la animalele crescute în sistem ecologic sunt naturale şi mult mai sănătoase decât de la cele crescute în mod convenţional.
Dacă la noi consumul de carne ecologică reprezintă o noutate – şi una costisitoare, preţul unui kilogram de astfel de carne fiind mai mare -, în ţări ca Franţa, Germania, Belgia sau Italia sunt căutate cu precădere produsele ecologice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!