Datorită varietății acestora și a extinderii posibilității de a scrie și publica a autorilor, devine din ce în ce mai greu să alegem cărți SF bune, care merită cu adevărat citite. Procesul de selecție devine mai simplu în urma citirii unor recenzii sau consultării unor liste de cărți SF. Scurtând mult lista de zeci de mii de volume, am alcătuit un top al celor mai bune cărți SF 2021, care pot constitui un punct de plecare în explorarea unor noi lumi.
Acesta cuprinde atât cărți SF noi, cât și cărți sf vechi, cărți sf pentru copii sau adulți sau opere aflate la graniță între SF și cărțile fantasy sau cărțile polițiste. Iată propunerile de cărți de ficțiune pentru tine:
1. Red Queen
Primul roman din seria concepută de Victoria Aveyard deschide calea către o lume extraordinară, în care culoarea sângelui dictează clar ordinea socială. Cei cu sânge roșu se supun celor cu sânge argintiu, care își impun controlul datorită puterilor supraomenești pe care le dețin. Totuși, ce se întâmplă când eroina întregii serii, o fată cu sânge roșu dezvăluie că are puteri nebănuite?
Din momentul apariției, a rămas una dintre cele mai apreciate cărți de ficțiune în SUA.
2. The 100
Kass Morgan și-a imaginat o lume în care un dezastru ecologic a făcut pământul de nelocuit. Oamenii s-au salvat locuind pe o Arcă, care orbita în jurul pământului. Totuși, rezervelor erau pe sfârșite și momentul întoarcerii sosise. „Cei 100” sunt primii care urmează să se întoarcă acasă.
3. King of Scars
Leigh Bardugo este o autoare de bestselleruri New York Times și a devenit cunoscută în urma publicării Trilogiei Grisha. „Regele cicatricilor” duce mai departe povestea personajelor din prima serie, care mai au încă multe de făcut.
4. A Court of Silver Flames
Sarah J. Maas este deja cunoscută ca autor bestseller și nu a dezamăgit nici prin acest volum. Putând fi încadrat atât în rândul cărților fantasy, cât și în categoria cărților erotice, aceasta nu va dezamăgi sub nicio formă.
5. Caraval: The Mesmerising
Aventura, misterul și o luptă contracronometru caracterizează perfect cartea autoarei Stephenie Garber. Aceasta a fost extrem de apreciată, devenind una dintre cărțile SF de top conform The Suday Times.
6. Seria Harry Potter
J. K. Rowling și cărțile sale sunt printre puținele care nu mai au nevoie de nicio introducere. Succesul acestora, care nu s-a diminuat în ciuda trecerii timpului de la publicare demonstrează ferm acest lucru.
7. The Outsider
Stephen King este un alt autor care s-a bucurat de notorietate datorită numeroaselor volume care au ajuns în topurile New York Times și nu a dezamăgit nici prin acest volum, unul dintre cele mai atractive cărți SF ale anului 2019.
8. Kingdom of Ash
Maas creează cu succes povestea unui personaj care renaște din propria cenușă, având poate una dintre cele mai spectaculoase evoluții. De asemenea, cartea a ajuns pe locul 1 New York Times.
9. Dune
Scris de Frank Herbert în 1965, romanul SF a fost votat în anul 2012 drept cea mai bună carte SF din toate timpurile. Acesta s-a bucurat inclusiv de o ecranizare în 1984, care nu s-a dovedit atât de reușită precum cea mai recentă, care are data apariției chiar anul acesta.
10. The Lord of the Rings
Dacă nu ați citit-o până acum, seria de trei volume a lui J. R. R. Tolkein este cu siguranță un „must” pentru iubitorii de fantasy și, de asemenea, nu mai are nevoie de nicio altă prezentare. Numele vorbește de la sine.
11. The Witcher
O altă serie spectaculoasă, creație a lui Andrzej Sapkowski a impresionat și a atras atât de mult cititorii încât a luat forma unui serial Netflix și a mai multor jocuri video.
12. Circe
Inspirată de un mit, Madeline Miller a creat o eroină a timpului prezent, care se distinge prin puteri fabuloase. Capacitatea de a îmbina armonios clasicul și actualul i-a adus multe premii.
13. Renegades
Marissa Mayer reușește să creeze prin această carte de ficțiune o lume spectaculoasă, în care forțele binelui și răului se confruntă în mod inevitabil.
14. Metro 2033
Cartea SF a autorului Dmitry Glukhovsky impresionează prin atmosfera întunecată, care absoarbe treptat cititorul într-un univers al distrugerii, care nu este însă lipsit de orice speranță.
15. The Institute
Datorită impactului psihologic puternic, romanul lui Stephen King reușește să inducă cititorului sentimentele trăite de personaje. Chiar din momentul apariției, aprecierile nu au încetat să apară.
Trimite articolul
XFara Game of thrones in top?
-
ala nu e SF, ba, dobitoc ce esti. tu nu citesti carti, tu citesc rahat, ca aia ai in cap.
-
Tibi scuza-ma, dar Harry Potter si Lord of the Rings sunt SF-uri?
-
normal ca nu. dar vorbim despre un advertorial pe tion. deci care ne sunt asteptarile?
-
-
Incredibil ce lista e mizerie. S-a bucurestinzat pana si sf-ul timisorean. Dupa 1994 s-a coborat incet dar sigur, an dupa an ..pana la nivelul de tara.
-
@Roli Niste exemple si argumente ar ajuta. Ca doar pentru ca tie nu iti plac cartile, nu inseamna ca nu sunt bune.
-
Ma, nu toata lumea stie de Galbar, Vrajitorul, Cheia comorilor, Intalnire cu Hebe si altele ale medicului timisorean Ovidiu Shurianu (1918-1977), originar din Maramuresh.
1984
Minunata lume noua
Fahrenheit 451
Imparatul mustelor
Pentru legionari
-
Aici se mai poate adauga Noi de Evgheni Zamiantin , Ready Player one de Ernest Cline si Povestea Slujitoarei de Margaret Antwood si Darul lui Jonas de Lois Lowry daca este sa mai bagam SF-uri distopice in discutie. Si bineinteles, Ferma animalelor.
Exceptand cateva titluri, cartile mentionate in articol apartin genului fantasy nu science-fiction. N aveti un redactor in tot tion ul care sa citeasca SF si sa faca diferenta? Vaișamar
-
De asemenea, cum sa faci top 15 SF si sa nu apara Asimov in top, esti idiot?
-
sau Arthur C. Clarke…
-
@Cezar Asimov are 60 de ani vechime. Nu mai e cunoscut decat celor pasionati de SF. Omul de rand prefera titluri mai contemporane.
-
-
Asta m-a mirat si pe mine. Mai inteleg asta la omul de rand, dar cand un redactor gafeaza in halul asta, te intrebi cum a ajuns in pozitia respectiva.
Este scandalos ca s.f. scriptura nu este pe lista.
Discriminare!!!
Asimov cu Seria Fundației , pe departe numărul 1 .
-
Numarul 2 Asimov… Seria Dune a lui Frank Herbert e in pole position (nu includem aici prequel, sequel si in-between a fiului)
-
Dati-mi voi sa adaug si A.E Van Vogt seria Lumea NON A și da seria Dune , am fost in balanța între Dune și Fundația .
-
Asimov vs Frank Herbert va fi tot timpul in functie de gusturi, dar nu se poate sa nu apara ambii intr-o astfel de lista…
-
-
Corect!!!