Conform datelor revistei, cei mai bine clasaţi sunt fraţii Cristescu, dar clasamentul îi plasează pe Ovidiu Tender cu domiciliul în Bucureşti, respectiv pe văduva lugojeanului Josif Constantin Drăgan în Mallorca, în clasament pe 8, respectiv pe 5.
Forbes 500, unul dintre cele mai „vânate” topuri de miliardari include 18 nume timişene. Averea totală a miliardarilor din top, din regiunea Banat – Crişana, este estimată la 1,19 miliarde de euro, în scădere faţă de anul precedent. Cei mai mari perdanţi sunt fraţii Micula, orădenii de la European Drinks şi European Food. Totuşi, de la Oradea vine cel mai bogat om de afaceri din zona, Zoltan Teszari, deţinătorul RDS&RCS.
Din Timiş cei mai bogaţi sunt consideraţi fraţii Cristescu, situaţi pe locul 14, cu o avere estimată la 250 de milioane de euro. Ei au afaceri în domeniul industrial, în imobiliare, turism şi pe bursă. Afacerile au ca şi nave amiral societatea Bega Grup, societatea Faur din Bucureşti, dar şi deja cunoscutul şi apreciatul parc de distracţii Arsenal Park de la Orăştie.
Josef Goschy este al doilea, situat pe locul 120 în Top. El a devenit cunoscut prin numele Unita. În prezent afacerea sa înseamnă în primul rând Unita Turism, un conglomerat de hoteluri cu 3.500 de camere. Conturile sale şi valoarea activelor deţinute sunt estimate la 30 de milioane de euro.
Georgică Cornu, supranumit (încă) Regele Asfaltului din Banat, nu o duce excelent din punct de vedere al business-ului, are multe firme în insolvenţă, dar tot deţine o avere de 10 milioane de euro şi un loc 335 în top.
Un alt nume care a urcat semnificativ în ultimii ani în topul celor mai de succes oameni din Timişoara este Ovidiu Şandor. Iniţiativa de a transforma fabrica de textile condusă de tatăl său în principalul centru de birouri din Timişoara a fost una de un succes imens. Locaţia extraordinară, în chiar centrul oraşului, calitatea lucrărilor realizate, spaţiile office create, i-au asigurat omului de afaceri un business de primă mână, finalizat cu un exit de succes în favoarea unui fond de investiţii de mari dimensiuni. Fie că acţionarii acestuia au considerat că au de a face cu un om valoros, fie că este vorba de o parte a contractului, Şandor conduce în continuare cu succes complexul office City Business Center. Averea sa este estimată la 23 de milioane de euro.
Numele Rus Savitar a asigurat succesul familiei conduse acum de Cristian Rusu. Afacerile familiei sunt estimate la 17 milioane de euro, ceea ce îi clasează pe locul 216 în top. Fabrica de mobilă are ca şi „partener” brandul Casa Rusu, sub care este operată reţeaua de retail din domeniul mobilei unde ajunge cea mai mare parte a producţiei realizate.
Darius Jumanca, un obişnuit al acestui tip de topuri, este clasat de Forbes pe locul 240, cu o avere de 15 milioane. El are afaceri în domeniu comerţului, al imobiliarelor şi în turism. Centrul Comercial Galeria 1, complexul destinat comerţului en-gros Euro, dar şi producătorul de apă minerală Buziaş, sunt principalele investiţii ale timişoreanului. O nouă perlă adăugată averii lui Jumanca este Iosefin Residence, un concept inedit, cel puţin pe piaţa timişoreană, este un Apart Hotel realizat prin renovarea unei clădiri istorice din cartierul Iosefin, aflat în apropierea centrului oraşului. Clădirea a devenit o adevărată bijuterie, fiind renovat la cele mai înalte standarde şi dotat pe măsură.
Familia Gavra ocupă locul 312 în Forbes Top 500 miliardari, cu o avere de 11 milioane de euro. Ei deţin afaceri în domeniu construcţiilor, al zootehniei şi media. Averea familiei a luat avânt odată cu cedarea unuia dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa televiziunii prin cablu din acea perioadă, Analog, către UPC. Cea mai cunoscută firmă a familiei Gavra este Timcon, societate de construcţii.
Pe locul 362 apare numele lui Nicolae Petrov. Omul de afaceri îşi sincronizează traseul în afaceri cu numele companiei de transport aerian Carpatair. Averea sa este estimată la 9 milioane de euro.Probabil sunt puţini timişoreni care cel puţin o dată în viaţă să nu fi schimbat valută la una dintre casele de schimb deţinute de Jabri Tabrizi. Succesul său s-a extins şi în prezent pe lângă cea mai importantă reţea de case de schimb valutar din Timişoara deţine şi câteva spaţii comerciale extrem de bine evaluate. El are o avere estimată la 8 milioane de euro şi un loc 392 în top.
Florentin Banu rămâne constant în topurile de specialitate ale bogaţilor Timişoarei. Specializat în deschiderea de afaceri cedate ulterior pe bani buni, el a devenit cunoscut odată cu brand-ul Joe, cunoscutele şi apreciatele napolitane ce au devenit ulterior parte a concernului Nestle, parte a unui exit de un real succes de business. A urmat lanţul de supermarketuri Artima, preluat ulterior de un fond de investiţii şi devenit între timp parte a celor de la Carrefour. Azi are afaceri în domeniul industriei, imobiliar, al sportului şi al consultanţei. Deţine o fabrică de componente auto, a ridicat câteva complexuri de locuinţe din care mare parte a apartamentelor a fost vândut înainte de apariţia crizei. Complexul Banu Sport este un nume de referinţă în domeniul bazelor sportive. Averea sa este estimată la 8 milioane de euro, adică locul 392 în top.
Romeo Dunca este cunoscut pentru că şi-a asociat numele cu cel al societăţii de transport rutier Dunca Expediţii. Şi în prezent jumătate din acţiunile acesteia sunt în mâna familiei. Vizionar, el a reuşit deschiderea unui supercentru logistic în apropiere de Timişoara, lângă centura de ocolire a oraşului şi la doar câţiva kilometri de autostrada A1. De câţiva ani de zile el se luptă cu morile de vânt şi îşi doreşte cu orice preţ să transforme munţii Banatului în destinaţie turistică de excepţie. Are o avere de 7 milioane de euro şi un loc 420 în top.
Locul 420 şi tot cu o avere de şapte milioane de euro este ocupat de Vasile Rotărescu. El este cunoscut şi pentru asocierea în societatea Ro Alo Gradimento, un producător de încălţăminte apreciat de femeile din numeroase ţări, inclusiv România. El mai deţine suprafeţe mari de teren agricol, dar şi intravilan în Timişoara şi Moşniţa.
Teodor Tuducan a devenit bogat ieşind din afacerea benzinăriilor operate sub numele de Teo&Med Oil. Banii obţinuţi din afacere i-a investit cu cap şi acum deţine brandul Perenna, o apă minerală tot mai apreciată, mai ales prin calitatea izvorului de la Dognecea, în Caraş. Mai deţine afaceri în domeniul imobiliar şi al restaurantelor. Averea sa e estimată la 7 milioane de euro, ceea ce îi asigură un loc 420 în top.
Sorin Poşa a avut succes în afaceri cu numele Perla, o reţea de mai multe hoteluri care au crescut în timp. În prezent deţine mai multe terenuri, având investiţii şi în domeniul imobiliar. Are averea estimată la 6 milioane de euro, fiind clasat pe locul 449 în topul Forbes.
A făcut afaceri în domeniul tehnologiei informaţiei, iar în prezent deţine una dintre cele mai de succes firme timişorene în domeniu, este vorba despre Lasting System. Este Horaţiu Moldovan. De la vânzarea de calculatoare el şi-a dezvoltat firma iar acum grupul mai include o firmă care se ocupă de outsourcing în domeniul software, şi una care realizează soluţii IT la cheie.
Alte două nume sunt legate de judeţul Timiş. Văduva lugojeanului Iosif Constantin Drăgan, Veronica Guşă de Drăgan duce mai departe afacerile Butan Gas. Portofoliul de companii deţinute mai include afaceri în domeniul energiei regenerabile, a tipografiilor, sau medical. Averea celei mai bogate românce este estimată la 550 milioane de euro, adică locul 5 în toul Forbes.
Timişoreanul Ovidiu Tender a devenit, conform celor de la Forbes, bucureştean. Cu o avere estimată la 400 de milioane de euro, el este un adevărat vizionar, a riscat în domeniul exploatărilor de resurse minerale în Africa. Acum stă pe un munte de aur în unul dintre perimetrele concesionate pe continentul negru. De asemenea, deţine societatea Prospecţiuni, un lider mondial în domeniu, cunoscut bănăţenilor mai ales pentru prospecţiunile realizate cu dinamită pe pământurile din zonă în căutare de petrol şi nu de gaze de şist, după cum spun chiar şefii societăţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!