„De fapt, când vorbim de top cinci destinații în Timiș am putea spune top cinci ori cinci, pentru că turismul este de anumite tipuri, de mai multe tipuri, am putea vorbi de turismul cultural, de shopping. Pentru fiecare există o locație cu care Timișul poate să se mândrească”, este de părere Delia Barbu.
Turismul cultural are în top Timișoara, orașul unde sunt nenumărate instituții care oferă cultură „pe pâine” și va continua să facă acest lucru, apogeul urmând să fie în 2021, când urbea de Bega va fi Capitală Culturală Europeană.
„În turismul cultural putem menționa în primul rând ca destinație Timișoara – orașul are un cumul extraordinar de muzee, care atrag nu numai turiști din țară, dar și din străinătate. Nu trebuie ignorate nici locațiile din județ, unde există case memoriale, pentru că minoritățile sunt bine reprezentate, fie că vorbim de Lenauheim sau alte locuri, sunt locații demne de menționat și pot fi incluse într-un traseu cultural oricând”, a spus Delia Barbu.
Turismul de afaceri nu stă nici el „pe loc”, iar shopping-ul aduce Timișoarei mulți vizitatori.
„În turismul de afaceri, Timișoara ocupă din nou primul loc, este destinația preponderent vizată de acest fel de turiști – este cea mai des întâlnită formă de turism. Nu trebuie ignorat nici Lugojul sau Sânnicolau. Turismul de shopping aduce Timișoara pe primul loc, este locația pe care o preferă vecinii noștri din Serbia sau Ungaria, dar nu trebuie uitați nici cei are vin din județele învecinate”, a spus directorul APDT Timiș.
Turismul rural a început să se dezvolte, încet, încet. APDT Timiș a promovat un circuit cu căruțe, sub denumirea „Mic dejun la Margina”, care „a prins”. Un tur în căruțe trase de cai pe la principalele atracții din zonă.
„În ceea ce privește turismul rural, aici am vrea să menționăm în mod categoric Margina, loc care poate atrage nu doar turiști din România, ci și din străinătate. Tot ce oferă ei acolo atrage și este căutat. Nu este singura localitate. În partea de Sud-Est a Timișului există localități foarte frumoase. Agroturismul suferă în Timiș, pentru că este o zonă care se deschide mai greu. Bănățenii nu au același fel de a fi ca și în Ardeal, unde agroturismul este foarte bine dezvoltat”, a explicat Delia Barbu.
Timișul are de oferit multe și din punctul de vedere al turismului medical, religios sau de eveniment.
„Vin aici vizitatori pentru servicii de medicină dentară și estetică. Timișoara, Buziașul și Băile Calacea aunt în top în ceea ce privește aceste servicii. Turismul religios, în Sudul județului Timiș, este bine reprezentat, traseul pe la mănăstirile din Sud – Mănăstirea Sfântu Gheorghe din Birda, Mănăstirea Săraca din Gătaia și mănăstirea Sf. Iosif cel Nou de la Partoș. Este un traseu pe care asociația îl promovează. Turismul de eveniment, din punctul nostru de vedere, are un potențial imens în Timiș – concertul din Peștera Românești, cu o tradiție de peste 30 de ani. Cred că promovarea acestui eveniment ar putea aduce mai mulți turiști. Și Zilele Lacului Surduc, care își propun să atragă mult mai mulți turiști. Turismul de eveniment are un potențial imens și trebuie exploatat, o dovedește experiența altor județe, care au concerte de anvergură, care pot aduce vizitatori”, a spus Delia Barbu.
În Timiș se poate practica și turismul activ, de aventură, cu bicicleta sau cu barca, un tip de turism care atrage din ce în ce mai mult în ultimul timp.
„Aș menționa cicloturismul, și ca destinație primordială pista de biciclete care leagă Timișoara de Serbia. Există în zona localității Nădrag un traseu de cicloturism pe care și noi îl promovăm. Plimbarea cu barca pe Bega sălbatică este, de asemenea, un proiect susținut de asociație”, a mai spus Delia Barbu.
Material apărut în săptămânalul Agenda.
Citiți principiile noastre de moderare aici!