Consiliul Județean Timiș (CJT), Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Spitalul Județean din Timișoara au încheiat, la finele lunii decembrie, un parteneriat. Acesta vizează proiectul pilot de interes județean „Soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților alergici la (bio-)particule”.
Potrivit referatului votat de către consilierii județeni, în ultimii ani, alergiile se află în expansiune, afectând din ce în ce mai mult populația.
„Conform European Association of Allergy and Clinical Immunology, până în 2025 jumătate din populația Europei va fi afectată de boli alergice cauzate de alergeni, fiind accentuată de creșterea concentrației de bio-particule din atmosferă, de poluare și schimbările climaterice. Poluarea biologică este asociată cu vegetaţia și constă în polenul plantelor alergene, mucegaiuri, fungi şi alte microparticule biologice care sunt în aer şi care fac rău sănătăţii. Poluarea biologică este agravată de poluarea industrială, cele două potenţându-se reciproc, iar pentru a afla exact care este relaţia dintre poluarea chimică şi poluarea biologică şi a depista în ce măsură este un oraş mai vulnerabil ar trebui să existe nişte măsurători în acest sens”, se arată în referatul care a stat la baza Acordului de parteneriat în vederea realizării în comun a proiectului pilot de interes județean: „Soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților alergici la bio-particule”.
Cei care au redactat proiectul, aprobat de CJT recent, susțin că de obicei când ne referim la poluare avem în vedere poluarea chimică, derivată din industrie sau transport.
Este oarecum nefiresc să ne gândim că plantele despre care avem impresia că ne ajută să avem aer curat pot fi dăunătoare, dar anumite specii pot fi.
„În România nu există un sistem integrat de monitorizare a bio-particulelor: polen pomi timpurii, graminee, fungi, acarieni, scuame, polen emis de plante alergene (exemplu: ambrozie) și sistem de avertizare a populației afectate. (…) Bolile alergice au devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Poluarea aerului este asociată cu exacerbarea bolilor alergice, inclusiv astm, rinită alergică și alte afecțiuni”, se mai arată în referat.
Conform datelor furnizate de Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” – Oncogen, în Timiș, tendința alergiilor respiratorii este în creștere. Astfel, dintre pacienții alergici identificați în perioada 2008 – 2018 (13.047 pacienți), aproape jumătate (44,49%) au fost diagnosticați cu rinoconjunctivită și/sau astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni, iar dintre aceștia, majoritatea erau sensibilizați la polen (exemplu: ambrozie).
Potrivit studiilor întreprinse în cadrul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, plantele care generează bio-particule alergene evoluează de la an la an, iar măsurile ce se impun stopării expansiunii respectiv tratamentului sunt inexistente. De asemenea U.S.V.T este singura instituție care se ocupă de monitorizarea concentrației de (bio-)particule la nivel zonal.
Soluția propusă de partenerii acordului, CJT, cele două universități și unitatea sanitară, constituie o premieră în domeniu prin identificarea și acțiunile țintite pe vario-tipuri de (bio-)particule, cu scopul de a ameliora efectele acestor asupra populației.
Obiectivele sunt următoarele:
- facilitarea şi efectuarea diagnosticării precoce a persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu astfel de boli şi afecţiuni alergice;
- identificarea, înregistrarea şi evidenţa persoanelor diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice;
- îmbunătăţirea tratamentului celor diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice, prevenirea apariţiei complicaţiilor şi ameliorarea stării de sănătate.
„Astfel, cu o investiție minimă în aparatură pentru monitorizare aerobiologică, putem alerta eficient populația cu privire la prezența polenului în aer. Este important de menționat faptul că, între creșterea concentrației de polen și apariția simptomelor există o fereastră de oportunitate de aproximativ două săptămâni, în care se poate începe tratamentul simptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea semnificativă a calității vieții pacienților”, consideră reprezentanții administrației județene.
Trimite articolul
XDar particulele si noxele de la rablele care circula in Timisoara le monitorizeaza cineva ?
le monitorizeaza, dupaia spun ca bla bla si ca vor face bla bla si in fapt ei chiar vor face bla bla….a si mai ceva…cineva, undeva, candva va incasa bani pe acest bla bla