În primele cinci luni ale acestui an, 203 copii din judeţul Timiş au fost aduşi în Centrul de primire în regim de urgenţă al Direcţiei Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului Timiş pentru abuzuri confirmate. 41 au fost scoşi din familiile lor, pentru că erau bătuţi, înfometaţi sau neglijaţi.
Cinci dintre ei au sub un an. „Cei mai mulţi sunt din mediul rural. Acolo ajung cel mai greu informaţiile noastre cu privire la protecţia copilului şi tot acolo lumea nu e învăţată să ne sesizeze cazurile de abuz sau violenţă. Medicii de familie, învăţătorii, primarii, poliţiştii, vecinii sau cunoscuţii sunt oamenii care întâlnesc cel mai adesea cazurile de violenţă sau neglijare şi de la care aşteptăm sesizări. Doar că ele ne vin rar din sate, iar atunci când ajungem să scoatem un copil din familie, acesta este grav neglijat. Numai anul acesta am avut cinci bebelusi din Timiş, copii până într-un an, care au ajuns direct la Spitalul de copii din cauza neglijenţei severe”, spune Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Timiş.
5 iunie este Ziua Antiviolenţei Infantile, dar specialiştii recunosc că nu au pârghii să rezolve această problemă. Nu se pot angaja asistenţi maternali profesionişti, deşi ei sunt singura soluţie pentru bebelusii scoşi din familiile lor. „Soluţia problemei este prevenţia. Iar prevenţia, în mediul rural, înseamnă ca primarii să ajute asistenţii sociali pe care îi au să îşi facă bine munca. Să creeze centre de zi în care să stea copiii din familiile cu probleme, să le dea mâncare, iar în acest timp mamele să îşi poată găsi de lucru şi să lucreze. Copiii din familiile cunoscute în sat ca având probleme să poată primi, la şcoală, o masă de prânz de la primărie. Cei de la nivel local pot să facă proiecte pentru înfiinţarea unor centre de zi pentru copii”, afirmă specialiştii.
Aceştia spun că există caracteristici exacte ale familiilor din care provin copiii abuzaţi: părinţi alcoolici, săraci sau fără studii, familii dezorganizate, părinţi plecaţi în străinătate. Este un tablou confirmat şi de alţi specialişti. Dr. Mihai Gafencu, preşedintele Organizaţiei Salvaţi Copiii Timişoara, întăreşte ideea că prevenţia la nivel local este singura soluţie la aceste situaţii de violenţă infantilă şi mai spune că violenţa în şcoli este, de asemenea, un fenomen de luat în seamă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!