„Avem mai mulţi copii cu părinţi plecaţi în străinătate, cu aproape 500 de copii mai mult în acest an decât anul trecut. Acum în jur de 5500 de elevi au cel puţin un părinte plecat în străinătate. Nu avem o pondere mai mare în rural sau urban, există un 50%-50%”, ne-a spus inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Timiş, Marin Popescu.
Oficialii Inspectoratului Şcolar Timiş au mai spus că îşi doresc ca toţi aceşti copii să fie incluşi într-un proiect care presupune participarea lor la o serie de activităţi care să suplinească lipsa părinţilor. „Este foarte important să suplinim această zonă a lipsei unui părinte chiar în week-end. Avem experienţe pozitive la Şcoala Generală 19, la Grupul Şcolar Alimentar pe această componentă şi aceste experienţe vrem să le extrapolăm la nivelul judeţului”, a mai precizat Popescu.
La Şcoala Generală 19 din Timişoara există 30 de elevi care au cel puţin un părinte plecat în străinătate. „Ei fac after school cu un psiholog şi cu doamna învăţătoare. Tot cu dumnealor fac activităţi recreative, de consiliere, activitati extracurriculare, au pomul de Crăciun, serbări, se duc în vizită la muzee, la Filarmonică, la teatru, fac cromoterapie şi art terapie”, ne-a spus directoarea Şcolii Generale 19 din Timişoara, Dana Vidaicu.
Potrivit conducerii unităţii de învăţământ, programul se desfăşoară în şcoală de aproape un an şi jumătate cu acordul persoanelor în grija cărora se află elevii. Elevii s-au aratat interesaţi de aceste activităţi. Dacă înainte elevii erau anxioşi, introvertiţi, iar o parte dintre ei aveau chiar şi o doză de agresivitate, acum comportamentul lor s-a schimbat.
„Am observat că socializează mult mai bine s-au integrat mult mai bine în colectiv, efectiv după un an şi jumătate sunt progrese clare, sunt mult mai empatici, mult mai deschişi şi ca atitutdine şi la învăţătură, am văzut că sunt progrese”, a mai precizat directoarea şcolii, Dana Vidaicu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!