Dacă în 2011 în Timiş în jur de 10 părinţi au depus cereri pentru a fi observatori la examenul de bacalauret, în acest an, până acum, aproximativ 20 de părinţi şi-au exprimat această opţiune. Anul trecut au fost aprobate cinci cereri, însă în final un singur părinte din Timiş a participat la examenul de bacalaureat ca şi observator.
„Numărul de cereri este mai mare ca şi anul trecut. În prima fază este o cerere de intenţie după care este o mică triere în care încercăm la nivelul Asociaţiei Părinţilor să vedem care sunt motivele pentru care un părinte îşi doreşte să fie observator. Urmează partea de declaraţii către Bucureşti, că nu aveam rude până la gradul al III-lea în acest examen, după care urmează declaraţiile care se dau la nivelul Inspectoratului Şcolar, iar Inspectoratul va face o triere în urma cererilor depuse. Cei care sunt bine intenţionaţi şi cei care au legătură cu procesul educaţional, au activităţi de voluntariat la acest nivel, sunt persoanele cele mai indicate, le considerăm noi cele mai responsabile”, ne-a spus Iliana Mătrăgună, preşedinte Asociaţia Părinţilor din Timiş.
În calitate de observatori în cadrul examenului de bacalauret părinţii au atribuţii organizatorice. Pot verifica dacă în clase este linişte, dacă elevii au suficientă apă, dacă beneficiază de confortul necesar. Totodată îi mai pot ajuta pe supraveghetori. Ei vor intra în săli numai însoţi de un membru al comisiei de bacalaureat. Totodată, în timpul susţinerii examnului de către elevi, părinţii nu au voie să părăsească centrul de examinare. Bacalaureatul va începe în data de 11 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar prima probă scrisă a examenului la limba şi literatura română va avea loc în data de 2 iulie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!