În 2015, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a dat 554 de avize, cea mai mare parte către proprietari privați. Acestea aveau în vedere de la modificări destul de mici până la reabilitarea unei clădiri întregi. Nu se știe la câte au început efectiv lucrările, pentru că un aviz emis acum poate fi folosit și peste patru ani.
„Avem foarte multe dosare pentru avizare modificare clădiri istorice. Cam jumătate din oraș este în responsabilitatea noastră. Partea bună este că reabilitarea spațiilor publice dă un impuls și proprietarilor să-și recondiționeze fațadele. Pe strada Eugeniu de Savoya, de exemplu, sunt 5-6 clădiri care au obținut de la noi avize. Cred că în vara viitoare vom avea multe șantiere de acest gen. Pe de altă parte, avem un patrimoniu care se degradează, în celelalte cartiere, și avem un blocaj legislativ. Autoritățile locale nu pot finanța fațadele și acoperișurile la astfel de clădiri aflate în regim privat. Pentru că statul român nu ia o hotărâre clară legată de ceea ce-și dorește în acest domeniu, rămânem cu aceste fațade și clădiri nepuse la punct, iar unele devin chiar pericol public”, spune Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.
Una dintre probleme este și faptul că în Timișoara sunt clădirile cu mai mulți proprietari.
„În Timișoara, cele mai frumoase clădiri sunt palate mari, cu mulți proprietari. Există un imobil care are chiar și 160 de proprietari, iar probabilitatea ca ei să se pună de acord este minimă”, mai explică Predescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!