Având în vedere că cea mai mare parte a finanţărilor contractate în valută sunt cele pentru locuinţe, problemele sunt destul de mari.
Datele oficiale anunţate de Banca Naţională a României în urmă cu câteva zile arată că, la finalul lunii decembrie 2010, clienţii timişeni ai băncilor cu unităţi în judeţ aveau restanţe în valoare totală de 269 de milioane de lei la finanţările acordate în lei şi de 365 milioane de lei la cele în alte valute. Pentru comparaţie, la finalul aceleiaşi luni a anului 2009, sumele datorate erau de 153 de milioane la creditele în lei şi de 134 milioane de lei la cele în alte valute.
„Oamenii întârzie tot mai des. Se simt problemele economice. Sunt clienţi care nu rămâneau nici o zi în urmă cu rata la bancă, iar acum vin cu întârziere şi spun că adună tot mai greu banii pentru plata creditului. Nu se pune problema de rea-voinţă, chiar cred că nu sunt bani…”, ne-a declarat Lucia Stoichescu, casieră la o agenţie bancară aparţinând uneia dintre principlalele bănci de pe piaţă.
După cum se observă, probleme mai mari sunt la creditele în alte valute. Aici, datoriile sunt mai mult decât duble faţă de anul trecut, aceasta chiar dacă sumele acordate clienţilor nu au crescut spectaculos: de la 5 miliarde de lei, în 2009, la 5,5 miliarde de lei, în 2010. Chiar şi aşa, restanţele au crescut semnificativ. În perioadele precedente, sumele rămase restante la acest tip de finanţări erau destul de mici, deoarece mai mult de jumătate din credite erau cele pentru locuinţe şi nimeni nu îşi permitea să nu-şi plătească rata la casă şi să rişte să rămână pe stradă.
M. Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!