„Numărul acestor cazuri a crescut foarte mult în ultima perioadă. Dacă în anii trecuţi ştiam că astfel de situaţii erau frecvente în Germania, de exemplu, acum ajung şi în spitalul nostru tot mai multe persoane muşcate de capuse. Nu ştim care este cauza pentru care s-a înmulţit numărul acestor insecte, dar avem mulţi pacienţi care vin fie direct, fie trimişi de chirurgii din diferite alte unităţi medicale din oraş”, spune dr. Virgil Musta, purtător de cuvând al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Timişoara.
Acesta spune că muşcătura capuselor poate fi foarte periculoasă şi că, în astfel de cazuri, este recomandată prezentarea la medic. „Muşcătura acestor insecte poate transmite borelioza, sau boala Lyme, o infecţie cauzată de bacteria Borrelia Burgdorferi, de aceea boala mai este numită şi boala muşcăturii de cspusa. Această bacterie este întâlnită de obicei la animale precum şoarecii.
Capusele pot lua bacteria cand musca un animal infectat, apoi o pot transmite la om, care poate face boala Lyme. Îndepărtarea capuselor trebuie făcută corect, pentru ca aceasta să nu continue să se hrănească şi să mărească gradul de infecţie. „Dacă la 48 de ore după o astfel de muşcătură apar simptome precum oboseală continuă, dureri de cap sau pete roşii care îşi modifică dimensiunea, este bine să se consulte imediat un medic”, adaugă dr. Virgil Musta.
Medicii de la boli infecţioase spun că ieşirile la „iarbă verde” şi scăldatul în apele curgătoare mai pot avea şi alte urmări nedorite. „Cei care fac baie în apa unor râuri neverificate de specialişti, trebuie să ştie că se expun riscului de a face şi alte boli precum toxiinfecţii alimentare – date de ingestia unor microbi aflaţi în apă -, leptospiroză -care intră şi prin tegument cu leziuni sau prin mucoase -, sau enteroviroze cu poartă de intrare digestivă”, completează dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase.
De cealaltă parte, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş informează populaţia că, periodic, medicii de la Sanepid recoltează probe de apă şi fac analize pentru zonele de scăldat aflate la Şag şi Albina. „Acestea sunt cele două zone de scăldat din Timiş pentru care Sanepid face periodic analize ale apei. În acestă vară analizele au arătat că apa se încadrează în parametrii normali. Apa se analizează din punct de vedere microbiologic, iar dacă sunt probleme, DSP informează imediat primarii din localităţile respective pentru a lua măsurile necesare şi a informa populaţia”, a declarat Dana Şpac, purtător de cuvânt al DSP Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!