Tot mai puțini tineri optează pentru facultăți din domeniul ingineriei, asta deși cererea de pe piața muncii crește de la un an la altul. Un raport recent publicat pe site-ul Ministerului Educației arată o scădere a celor care au ales să parcurgă un program de licență la o facultate cu profil ingineresc, prelucrare sau construcții, din 2014 încoace, singura creștere fiind imediat, în anul 2015, când cifra a fost mai mare.
Rectorul Universității Politehnica din Timișoara, Florin Drăgan, trage un semnal de alarmă în acest sens.
„Din păcate sunt multe cauze ce au dus la această scădere a studenților la facultățile de inginerie. Putem vorbi de o migrare a tinerilor spre universități de afară, de scăderea populației școlare, dar și de o scădere a numărului de locuri la inginerie a universităților generaliste. Noi, ca universitate tehnică, am menținut numărul de locuri în ultimii zece ani la același nivel, însă unele universități generaliste care aveau și facultăți de inginerie au redirecționat aceste locuri spre facultăți mai ușoare pentru studenți pentru a nu pierde finanțarea de la Ministerul Educației. În plus, în perioada de după pandemie a crescut și abandonul universitar. Studiile inginerești sunt considerate mai dificile, indiferent de beneficiile pe care tânărul le are după finalizarea lor. Putem vorbi de salarii mai mari, dar și de o rată de angajabilitate de peste 90% în domeniu”, susține rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan.
În contrast, a crescut ușor numărul tinerilor care vor să iasă din facultate cu cunoștințe IT și în Comunicații, pentru că sunt domenii foarte bănoase. Deloc surprinzător este că numărul de absolvenți e mai mic decât cererea, chiar și în acest sector.
„Este o creștere, însă ca număr de absolvenți raportat la cererea din piață este una foarte mică ce nu compensează deloc scăderea din inginerie. Practic am pierdut 11.000 de ingineri și am câștigat doar 4.000 de IT-iști. Din păcate, la nivel preuniversitar a scăzut interesul elevilor pentru materii precum Fizică și, parțial, Matematică. Inclusiv printre cei ce aleg ingineria observăm că le lipsesc noțiuni și cunoștințe de bază ce ar fi trebuit să le aibă deja la sosirea la facultate. Așa că trebuie lucrat mai mult la nivel preuniversitar la modul de predare, la o mai bună promovare a celor două materii și la o conștientizare a elevilor asupra beneficiilor pe care le au dacă devin absolvenți ai unei facultăți de inginerie. Un pas mic de promovare a domeniului a fost făcut prin noua lege a educației, acordându-se fonduri suplimentare pentru bursele studenților care studiază la programele de studii din aria STEM”, a mai menționat rectorul Florin Drăgan.
Rectorul Politehnicii din Timișoara a mai punctat că nevoia inginerilor este pronunțată și de faptul că, pe piața muncii, a apărut și componenta de cercetare, pe lângă cea de producție, cu care eram obișnuiți.
Întregul raport legat de situația la nivelul învățământului superior, realizat de Ministerul Educației, poate fi consultat AICI.
Trimite articolul
XS-au prins băieții și fetele că pot face liniștiți la vest sau la școala vieții de pe Aradului, ca mai apoi sa lucreze în IT sau inginerie. La Nokia, continental, hella, etc. este plin de absolvenți de ăștia de facultăți non-tehnice. Unii sunt și șefi. La angajare nu îi interesează ce ai terminat. Diploma de licență este o simplă foaie în un dosar.
-
Sigur asa e…acum cand vine “frigul” dinspre Vest si deja si pe la noi sunt seniori care stau pe banci.
Fost-a candva cand erau disperati sa angajeze…acum s-a mai taiat crema.
Poate tu nu vezi diferenta intre a lucra cu unii dintr-o categorie versus cu ceilalti. Se vede.