Polițiștii timișeni vor fi pe teren, atât în punctele fierbinți ale evenimentelor religioase, cât și pe principalele artere de circulație. În perioada 1-6 mai, peste 200 de polițiști vor acționa zilnic, alături de alte structuri ale statului, pentru asigurarea unui climat de ordine și disciplină.
„Vor fi asigurate măsuri pentru menținerea ordinii publice în locurile aglomerate (gări, autogăro, piețe, târguri, etc.), în proximitatea lăcașurilor de cult, unde urmează a se desfășura slujbe religioase, precum și în localitățile turistice, zonele de agrement și spre punctele de trecere a frontierei. Efectivele de poliție planificate în serviciu vor acționa pe mai multe paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.
Polițiști rutieri vor acționa pe căile de acces ce converg spre lăcașurile de cult și zonele de agrement, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor și blocajelor rutiere, dirijarea, fluidizarea și controlul circulației. Pentru prevenirea accidentelor de circulație grave și menținerea unei atitudinii prudente în trafic, polițiștii rutieri vor acționa cu 15 radare, 10 aparate drugtest și 30 de aparate etilotest.
Polițiștii de la transporturi vor asigura măsurile de ordine publică, zilnic, în trenuri de călători, în stații și triaje de cale ferată”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.
Polițiștii recomandă prudență și cu bunurile personale și îndeamnă la un comportament preventiv.
„Recomandăm tuturor cetățenilor să aibă în vedere un minimum de măsuri de autoprotecţie, pentru a petrece minivacanța de Paște în liniște și sănătate! Dacă plecați cu trenul, fiți foarte prudenți în gară! Aici pot acționa hoții de buzunare. Nu vă lăsați bagajele nesupravegheate! Dacă plecați cu mașina, asigurați-vă că autoturismul funcționează în parametrii optimi, că aveți valabile asigurarea obligatorie (R.C.A.) și inspecția tehnică periodică (I.T.P.)!
Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic şi nu uitaţi de politeţea rutieră. Pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule! Vă reamintim că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile de drum sau trafic reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România! Pe autostradă, păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul din fața, schimbați banda de circulație doar după ce v-ați asigurat temeinic și ați semnalizat intenția. Sunt interzise: oprirea nejustificată și circulaţia pe banda de urgenţă! Nu lăsați persoane necunoscute să intre în casa dumneavoastră, indiferent de pretextul folosit.
Dacă se prezintă a fi reprezentanţi ai unor instituţii, societăţi etc., cereţi-le un document de legitimare! Asiguraţi-vă că încuiați locuinţa când plecaţi de acasă! Aveţi mare grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun! Când efectuaţi plata cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur!”, mai transmit polițiștii timișeni.
Pericolul incendiilor. Recomandările ISU Timiș
Peste 130 de pompieri sunt mobilizați în această perioadă de sărbătoare. Pentru că multe activități presupun utilizarea flăcării deschise, cum este focul de la grătar, ceaun ori lumina luată la slujba de Înviere, pompierii militari transmit următoarele recomandări:
- Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodării se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
- Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare; Pentru astfel de situații, pregătiți la fața locului mijloace de stingere, cum ar fi o găleată cu apă sau un stingător.
- Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt, precum și aruncarea țigărilor aprinse la întâmplare;
- Se acordă o atenție sporită supravegherii copiilor.
Totodată, înaintea Sărbătorilor Pascale, inspectorii de prevenire au desfășurat acțiuni de control și informare la unitățile de cult și construcțiile de comerț unde se preconizează a se înregistra o afluență mare de persoane. Pe timpul acestor controale au fost instruite persoanele care au atribuții pe linia apărării împotriva incendiilor, fiind distribuite o serie de materiale informative privind modul de comportare în diferite situații de urgență.
Mai multe recomandări ale ISU Timiș se pot găsi AICI.
Inspectoratul Județean de Jandarmerie Timiș și Gruparea Mobilă de Jandarmi Timișoara
Jandarmii vor avea grijă ca evenimentele precum rugile sătești, slujbele de Paști ori evenimentele sportive să se desfășoare fără incidente.
„Ca urmare a desfășurării slujbelor religioase cu ocazia Sfintei Învieri, mâine vom sărbători Ziua Internațională a Muncii, iar joi Ziua Tineretului, în acest context, atragem atenția tuturor persoanelor care vor participa la diferite manifestări cultural-artistice sau cu public numeros că este interzis consumul băuturilor alcoolice în anumite locuri publice, precum parcuri, mijloace de transport în comun, gări sau autogări, precum și în alte locuri publice prevăzute de lege.
Echipajele de jandarmi vor efectua acțiuni punctuale pe timpul activităților de picnic desfășurate pe domeniul public ori privat și cu ocazia deplasărilor în zonele împădurite cu mijloace auto, în afara căilor de comunicație. Totodată, este interzisă tulburarea liniștii locatarilor, între orele 22 și 8, de către orice persoană, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare, în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe, ori situate în imediata vecinătate a acestora.
Sâmbătă seara vom fi prezenți în preajma celor aproximativ 370 de lăcașuri de cult din județul Timiș unde se va oficia slujba învierii, alături de colegii noștri din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniu. Ne vom asigura ca toți credincioșii prezenți să se poată bucura în siguranță de sărbătoarea Paștilor (…).
De asemenea, vom avea o prezență proactivă în zonele unde se organizează evenimente cultural-artistice cu ocazia rugilor bănățene, prilejuite de sărbătorirea hramului bisericilor din localitățile Belinț, Topolovățu Mare, Hitiaș, Târgoviște, Bucovăț și Jamu Mare, precum și la alte evenimente”, a transmis maior Aiana Lupulescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmerie Timiș.
Jandarmii grupării mobile Timișoara sunt la datorie pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte antisociale, astfel încât cei care aleg să participe la activitățile de tip rugi bănățene să petreacă momente liniștite în siguranță, acestea fiind organizate în localitățile: Jamu Mare, Stamora Română, Șipet, Giroc, Cadăr, Toager, Sângeorge, Cliciova, Beregsău Mic, Opaița, Gătaia, Berecuța, Belinț, în județul Timiș.
„De asemenea, în noaptea de Paște vom fi prezenți alături de cetățenii care vor participa la slujba de Înviere la mănăstirile Șag din județul Timiș și Hodoș Bodrog din județul Arad. Vom intensifica măsurile de ordine și siguranță publică pe toată perioada minivacanței. Și vom suplimenta dispozitivele de jandarmi care vor patrula în locuri unde există posibilitatea să se constituie aglomerări de persoane”, a comunicat sublocotenent Daniela-Mihaela Gintaru, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara.
Polițiștii de frontieră vor ajuta la fluidizarea traficului din vămi.
„La nivelul inspectoratului, polițiștii de frontieră desfăşoară, zilnic, în această perioadă, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat. Un exemplu este suplimentarea personalului planificat pentru controlul documentelor, adaptată la infrastructura fiecărui punct astfel încât să putem asigura un control operativ pe ambele sensuri de deplasare. În egală măsură, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire din ţară sau de intrare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.
De asemenea, dacă situaţia o impune, vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control. Precizez că reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, împreună cu care efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune.
Pentru perioada următoare, recomandăm persoanelor care doresc să petreacă Sărbătorile Pascale în afara graniţelor ţării să tranziteze frontiera națională prin toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional. Reamintim că, la frontiera româno-ungară sunt deschise 12 puncte de trecere cu specific rutier, iar la graniţa cu Serbia sunt operaţionale 8 puncte de trecere”, a informat azi Mihaela Leș, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră Timiș.
Situația punctelor de trecere a frontierei poate fi verificată pe trafic online, disponibilă pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române, dar şi la linia telefonică de informare a publicului 021.9590, care funcţionează în regim permanent.
Atenție la droguri: nu vă urcați băuți sau drogați la volan!
Specialiștii antidrog din Timiș au desfășurat deja mai multe sesiuni de informare în școli, destinate prevenirii consumului de substanțe interzise.
„Recomandăm tuturor să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor, mai ales dacă participă la evenimente cu public numeros. Să nu consume alcool în exces și nici substanțe psihoactive, să se hidrateze constant cu apă pentru a putea preveni orice incident nedorit. De asemenea, dacă observați în jurul dumneavoastră persoane care au nevoie de ajutor, nu ezitați să cereți sprijin specialiștilor aflați în teren.
Dacă o persoană urmează un tratament cu medicamente, fie cu prescripție sau fără prescripție medicală, să citească foarte atent prospectul pentru a se asigura că aceasta nu le afectează capacitatea de reacție în combinație cu alte băuturi răcoritoare sau alcoolice. Și, de asemenea, că nu le afectează capacitatea de a conduce un autovehicul dacă posedă permis de conducere. Totodată, sfătuim adulții să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.
Aceste substanțe afectează funcția vizuală și percepția, ceea ce poate genera o conduită agresivă în trafic, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei și nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere. Agenția Națională Antidrog reamintește tuturor că oferă gratuit și confidențial servicii de evaluare, consiliere și asistență specializată în fiecare județ pentru consumul și pentru dependența de droguri”, a transmis șeful de poliție Mariana Iridon, din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș.
Declarațiile structurilor MAI au fost făcute într-un cadru aparte, în acest an. Mitropolia Banatului a găzduit oamenii legii și a asigurat reprezentanții instituțiilor tot sprijinul în lăcașurile de cult.
„Mulțumim instituțiilor de la Ministerul Afacerilor Interne de-aici de la Timiș că au ales ca această conferință de presă să se desfășoare aici la Mitropolie și prin aceasta simțim, din toate mesajele dumneavoastră, că veți fi alături de noi în această perioadă. Vreau să vă asigur că am trimis la toate parohiile instrucțiuni minimale pentru desfășurarea activităților atât bisericești, cât și cele legate de prevenirea incendiilor și mai ales am fost mai atenți să-i prindem în această lucrare pe preoții care sunt din zona Făgetului, unde sunt mai multe biserici de lemn.
De asemenea, le-am menționat preoților să utilizeze în orice moment și prin consilierii parohiali, să anunțe orice incident, situație neplăcută la 112 în care colegii dumneavoastră știu că vor fi aproape de noi, în nopțile acesteia”, a spus Înaltpreasfinția sa Ioan, Mitropolitul Banatului, după finalizarea declarațiilor.
Mitropolitul a dat detalii cu privire la venirea luminii de la Ierusalim. Înaltul va sluji, în noaptea Învierii Domnului, la Catedrala Mitropolitană, iar lumina va ajunge de pe Otopeni pe Aeroportul Internațional “Traian Vuia” din Timișoara și prin preoți la enoriașii din zonă și chiar peste graniță.
Citiți principiile noastre de moderare aici!