Potrivit autorităților locale, există intenţia clară ca în luna noiembrie Timişoara şi Aradul să semneze un protocol de colaborare administrativă şi economică.
„Ne dorim ca Timişoara să devină un puternic pol de dezvoltare, într-o relaţie cu Aradul Şi Lugojul. Am avut o discuție cu primarii Nicolae Robu și Gheorghe Falcă, amândoi s-au arătat interesați de a relua discuțiile despre dezvoltarea comună pe axa Timișoara – Arad. Cred că știți că există demersuri care au pornit cu ani în urmă, am avut câteva întâlniri comune în 2008, în 2013 s-a finanțat și finalizat un studiu de potențial privind această axă de dezvoltare. Argumentele pentru a ne conecta deopotrivă în această dezvoltare, și noi, Timișoara, și vecinii noștri, arădenii, sunt foarte clare. Dacă dorim să creăm o metropolă de un milion de cetățeni, singura șansă este să facem acest binom de dezvoltare. Pe de altă parte, dacă dorim să fim puternici pe partea europeană și internațională, trebuie să fim în acest binom. Conectarea Timișoarei la culoarele paneuropene trebuie să se facă și mai facil, și mai bine, și de ce să nu producem aceste sinergii împreună cu Aradul?”, spune Marian Constantin Vasile, consilierul personal al primarului Timişoarei, Nicolae Robu.
Primarul Timişoarei Nicolae Robu spune că susţine dezvoltarea Timişoarei şi a Aradului, împreună.
„Eu şi cu domnul primar Falcă susţinem dezvoltarea integrată Timişoara-Arad, o dezvoltare sinergică. E o mică diferenţă între noi, eu spun pe axa Timişoara-Arad, domnul Falcă, Arad-Timişoara. În rest susţinem amândoi proiectul”, a spus primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Primul eveniment comun din această perioadă, în care se vor pune cărţile pe masă, va avea loc în luna noiembrie a acestui an.
„Ne propunem un eveniment comun în luna noiembrie. Avem un grup de lucru care a făcut câteva demersuri concrete. Ne-am dori să semnăm un protocol de colaborare administrativă, economică și pentru crearea metropolei Timișoara și bineînțeles să discutăm despre prioritățile comune, cu proiectele aferente. Fiecare municipiu are proiectele proprii, inclusiv pentru zona periurbană. Totodată, consiliile județene au proiectele proprii și există și un studiu care propune alte proiecte. Toate aceste proiecte relevante ar trebui să fie inventariate și puse în corelație și stabilite priorități, iar consiliile locale să-și dea girul pentru a face o construcție comună. În prima ședință comună de pregătire a acestui eveniment, care va avea loc în săptămânile viitoare, ne dorim să prezentăm intențiile și interesele, care pot să fie diferite până la urmă, să concepem ordinea de zi și draftul de protocol, inclusiv să ne gândim la mandatarea pe partea de coordonare și parte executivă pentru a face construcția viitoare”, spune Marian Vasile, președintele Consiliului Consultativ Economic al Timișoarei.
Un exemplu pentru a-i aduce pe toţi cu picioarele pe pământ a fost dat în şedinţa Consiliului Consultativ Economic al Timişoarei, desfăşurată miercuri după-amiază – „Trenul face vreo două ore de la Timişoara la Arad… apartamente şi case sunt suficiente în regiune, dar nu ne putem deplasa rapid între ele”, a spus un invitat la această întrunire.
„Pe axa Timişoara-Arad ar fi necesară implementarea unui mijloc de transport în comun, rapid, ecologic. Am vorbit şi cu domnul Falcă despre acest lucru”, a spus Marian Vasile.
Conform autorităţilor din Timişoara, acest binom poate să fie un pol economic, modern și competitiv, un pol turistic și cultural, poartă de intrare în România și hub regional pentru transport, un puternic pol științific și educațional, medical și un sistem durabil. Primul pas este organizarea acestui eveniment comun în luna noiembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!